Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 04. 2023. 20:42 2

"SNS i SPS ne žele Srbiju u EU, jer bi time politički nestale"

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović istakao je da Srpska napredne stranka (SNS) i Socijalička partija Srbije (SPS) "neće i ne žele" da Srbija postane član EU jer bi time, u političkom smislu, "obe nestale".

On je na tribini „Međunarodna saradnja“ nazvao besmislicama stavove predstavnika vlasti u Srbiji da oni "jesu za Evropu ali da nisu za uvođenje sankcija Rusiji".

- Ako bi prihvatili put u Evropu, prihvatili bi sopstveno nestajanje… Oni ne žele u Evropu jer Evropa (zbog poštovanja raznog spektra vrednosti) za njih znači nestanak u političkom smislu - kazao je Stafanović.

Rekao je da je i nedavna sednica Odbora skupštine Srbije za spoljne poslove, na kojoj nije usvojen predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji to i pokazala.

Kazao je da predstavnici vlasti "uopšte nisu glasali", te da su, kako je ocenio, imali identične stavove sa Dverima, Zavetnicima, Pokretom obnove Kraljevine Srbije…

Diplomata Srećko Đukić je ocenio "kao ishitrene i date pod tenzijama" izjave predsednika i šefa diplomatije Srbije Aleksandra Vučića i Ivice Dačiča, o promeni spoljne politike Srbije, posle podrške koju je Kosovo dobilo u Savetu Evrope za članstvo u toj organizaciji.

- Zaokret u spoljnoj politici, kako mislim, teško da se može desiti a ako i dođe do toga biće kratkog daha - rekao je Đukić.

Kazao je i da Srbija sada sedi na "dve hoklice", i to zapadnoj i ruskoj - kineskoj, te da bi, ukoliko i dođe do promena u spoljnoj poltici, one mogle da bude usmerene ka "istočnoj strani".

Smatra i da će ta "istočna strana" za Srbiju biti "mnogo klimava".

Predstavnik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari je ocenio da aktulena vlast ne veruje u evropske vrednosti, te da je za ulazak Srbije u EU neophodna, kako je kazao, njena smena.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mogućnost, kada proevropske stranke dođu vlast, da u sadašnjim okolnostima, "u sledećih nekoliko godina" postane član EU.

- Tu šansu (Srbija) možda više neće imati i to ne treba propustiti - smatra Albahari.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je ocenila da Srbija, u evropskim integracijama, "nije daleko odmakla", te podsetila da po istraživanjima samo 43 odsto gradjana Srbije podržava priključenje EU.

Izrazila je sumnju u napredak Srbije na evropskom putu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati