Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 04. 2023. 15:37 6

Sindikat Zastava oružja: Nisu tačni Vučićevi podaci

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružje Kragujevac Dragan Ilić izjavio je za N1 da je u proseku u toj fabrici dnevno na bolovanjima i odmorima oko 350 radnika, a ne skoro duplo više, kako to tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako navodi N1, iz sindikata podsećaju i da se fabrika Zastava oružje nalazi u teškoj situaciji, da nemaju generalnog direktora četiri meseca, a da su dugovi veći od vrednosti fabrike.

Podsećamo, predsednik Srbije govorio je u četvrtak o zaposlenima u namenskoj industriji, konkretno Krušiku i Zastava oružju, koje je optužio da u ogromnom broju ne dolaze na svoja radna mesta. On je rekao da 494 osobe iz "Krušika" svaki dan nisu na poslu, a 692 u "Zastava oružje Kragujevac".

- Mi nemamo takvu informaciju, na dnevnom nivou po osnovu bolovanja odsutno je oko 200 radnika, a po osnovu godišnjeg odmora oko 150. Ta informacija s kojom raspolaže predsednik nama nije poznata - kaže Ilić.

On ističe i da se situacija u "Zastava oružju" sve više usložnjava.

- Sutra je četvrti mesec kako fabrika "Zastava oružje" ne posluje u skladu sa zakonom o privrednim društvima, a četvrti mesec je kako nemamo generalnog direktora već poslovanje preduzeća vodi statutarni zastupnik Milena Milinković. Sve to utiče na poslovanje, na ugovaranja, na kraju na isplate zarada zaposlenima, obzirom da sve teže se obezbeđuju zarade - rekao je Ilić.

Dodao je da je danas radnicima isplaćeno samo 70 procenata zarade.

- To stvara veliko nezadovoljstvo kod zaposlenih - istakao je predsednik sindikata.

- Činjenica je da ne možemo da poslujemo ovako, da nemamo dovoljno uposlenosti, da su dugovanja ogromna i rezultat prethodnog rukovođenja. To sve govori da neko mora ozbiljno da se pozabavi Zastava oružjem - navodi Ilić.

On je dodao da će sindikat sutra uputiti zahtev Ministarstvu odbrane za hitan sastanak, kao i da su protiv predsednika nadzornog odbora podneli krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja.

- Sprovodimo sve druge zakonske aktivnosti da bi ukazali da situacija u Zastava oružju nije kakva bi trebalo da bude - kaže Ilić.

Na pitanje koliko robe je i magacinima Zastava oružja, a kolika su dugovanja kompanije, kaže:

- Sindikat nema informaciju s kojom se količinom robe raspolaže u magacinima. To je za nas bitna informacija i moglo bi da doprinese da fabrika izađe iz krize jer je roba vojnog naoružanja tražena. Neke informacije govore da je te robe oko 10, 15 miliona dolara, u tom iznosu. Videćemo, insistiraćemo da postojeće rukovodstvo preduzme korake da bi se našli kupci za tu robu, što bi značajno relaksiralo postojeće stanje u fabrici - ističe Ilić.

On navodi i da su ukupne obaveze fabrike "oko 21 milijarde, što značajno prevazilazi, za oko 4,5 milijarde visinu gubitka".

To je, kaže, rezultat gomilanja obaveza prethodnih godina i stvaranja dugovanja.

- Podsećam da smo od 2015. godine imali povoljnu tržišnu poziciju i povoljan kurs dolara što je trebalo da obezbedi stabilno poslovanje. Iz nekog razloga, svake godine su stvarani gubici i nadzorni odbor je unapred usvajao planove koji su sadržali gubitak od oko oko milijardu i po na godišnjem nivou. Samo 2017. godine gubitak je narastao za preko 60 miliona evra - kaže Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati