Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 03. 2023. 12:28 2

Krivične prijave protiv Dačića, Odalovića, Orlića...

Teško da postoje prave reči kojima se može objasniti da u jednoj državi, koja se tretira kao pravno uređena, iz Skupštine nestanu kutije sa 38.000 potpisa građana ove zemlje koji su tražili da se trajno zabrani iskopavanje litijuma. Da je po zakonu, ta inicijativa trebalo je već odavno da bude na dnevnom redu parlamenta. Umesto toga, za njima se vodi prava potraga, a protiv bivšeg i sadašnjeg skupštinskog rukovodstva pokrenute su krivične prijave.

Pravni tim Zeleno-levog fronta / Ne davimo Beograd podneo je krivične prijave protiv predsednika Narodne skupštine u prethodnom sazivu parlamenta Ivice Dačića, tadašnjeg generalnog sekretara Veljka Odalovića, sadašnjeg predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, generalnog sekretara Srđana Smiljanića, kao i predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević, zbog nestanka narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Kivična prijava podneta je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu 3. marta ove godine.

Punih 25 dana kasnije, navodi iz ove prijave se i dalje proveravaju.

Iz ovog tužilaštva to su prokomentarisali sledećim rečima:

- Prijava je primljena i predmet je u radu. Trenutno se proveraju navodi iz krivične prijave, izdat je zahtev za prikupljanje neophodnih obaveštenja.

Na pitanje kad bi taj proces trebalo da bude završen, rečeno je da novinari mogu da provere za nedelju dana.

Govoreći o ovom slučaju šef poslaničke grupe zeleno-leve koalicije Ne davimo Beograd - Moramo Radomir Lazović kaže da je nemoguće zaturiti kutije s potpisima.

- Zamislite tu bahatost, šta su oni sebi dozvolili? Građani su nedeljama, na kiši i snegu, prikupljali potpise i ulagali ogroman trud kako bi se ovo pitanje našlo na dnevnom redu parlamenta, a ekipa se dosetila da ukrade potpise. To nije jedan ili dva papira, nego kutije koje nije baš moguće zaturiti - kaže Lazović.Kako dalje navodi, zeleno-levi poslanički klub je više puta od nadležnih tražio da objasne šta se desilo s inicijativom.

- Na svakoj do sada održanoj sednici i pri svakoj mogućoj prilici, ovo ne mislim metaforički, nego bukvalno, dakle svakog utorka ili četvrtka kada se postavljaju poslanička pitanja, kao i dva puta pisanim putem, više puta na nadležnim odborima i na sastanku sa ministarkom životne sredine Irenom Vujović, postavili smo pitanje protivzakonitog sakrivanja Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji. Koristeći mehanizam poslaničkih pitanja i tražeći obaveštenja na sednicama Narodne Skupštine – utvrdio sam da Narodna inicijativa nikada nije stigla ni do nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa - kaže Lazović.

Podneli su i zahtev za formiranje specijalne skupštinske komisije u kojoj treba da učestvuju sve poslaničke grupe i organizatori prikupljanja peticije da bi se utvrdilo gde je Narodna inicijativa.

Od dana kad je inicijativa predata Narodnoj Skupštini prošlo je 10 meseci. Potpise je u roku od 30 dana trebalo da prime nadležno ministarstvo i skupštinski odbor na proveru.Nakon toga, inicijativa je trebalo da se nađe na dnevnom redu prve naredne redovne sednice parlamenta.

Uprkos tome, Narodna inicijativa nikada nije stigla ni do nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa.

Poslanici iz redova opozicije su se više puta obraćali i predsedniku Narodne Skupštine Vladimiru Orliću, koji je odbio da odgovori gde se nalazi Narodna inicijativa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati