Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

30. 03. 2023. 06:00 3

Deca su nasilna od igrica kad napravimo ovu grešku

Roditelji dece zavisne od video igrica prave veliku grešku kada im, u želji da pomognu, oduzimaju konzole, kompjutere, telefone i ostale "igračke". Tinejdžeri su tokom apstinencije u stanju da povrede i sebe i bližnje.

Stručnjaci objašnjavaju da je ova zavisnost slična zavisnosti od droge, pa totalna apstinencija može da vodi ka agresiji.

Ove situacije, ističu oni, nisu retke, a deca su u stanju da povrede i sebe i bližnje.

U Britanskom centru za lečenje poremećaja nastalih od video igrica naglašavaju da ne postoje igrice koje više od ostalih izazivaju zavisnost. Zabeležena je zavisnost od 68 video igrica, među koje spadaju Minecraft, Fortnite, FIFA i Call of Duty.Problem često nastaje kada deca igraju video igrice sa više igrača zbog kojih kao "deo tima" ostaju budna do kasno u noć i igraju sa nepoznatima iz svih krajeva sveta u raznim vremenskim zonama.

Profesorka Henrijeta Bouden Džons, osnivač i direktor Centra za lečenje poremećaja nastalih od video igrica, kaže da roditelji pokušaju sve pre nego što zakucaju na njihova vrata.

- Roditelji odmah reaguju tako što deci uzimaju sve - konzolu, laptop, telefon - što vodi ka agresiji i nasilju, kako prema roditeljima, tako i prema braći i sestrama - rekla je ona i dodala da su zabeleženi i slučajevi samopovređivanja.Kako kaže, u igranju video igrica uživaju pre svega mladi ljudi i one su retko štetne, jer samo dva odsto dece koja uživaju u ovoj vrsti zabave razvije zavisnost od igrica.

- Deca koja razviju zavisnost imaju predispozicije ka impulsivnom ponašanju i manjoj emotivnoj samokontroli. Potrebna su dalja istraživanja da bi se saznalo više o raširenosti ove zavisnosti, kao i rizicima koja ona donosi - zaključila je Bouden Džons.

I deca u Srbiji imaju iste problemeDa je ista situacija i u našoj zemlji potvrđuje i defektolog Milan Radovanović iz savetovališta Entera. On objašnjava da se nijedna zavisnost ne sme naglo prekinuti, pa ni ova.

- Ja uvek savetujem roditeljima da ne oduzimaju naglo i bez stručne pomoći deci internet ili mobilni telefon, laptop... To kažem zato što nikad ne znamo da li će dete reagovati agresivno prema roditeljima ili će možda povrediti sebe. Zavisnost od interneta ili video igrica je ista kao bilo koja druga zavisnost i ne može se naglo prekinuti. Pa i kada osobi zavisnoj od psihoaktivnih supstanci naglo bacite drogu reagovaće agresivno. Možda zvuči grubo, ali tako je - napominje on za K1info.rs i dodaje:- U radu sa pacijentima nisam se do sada susreo sa slučajem da je dete baš prebilo roditelje, ali bilo je situacija da su se deca samopovređivala zbog zabrane, da su pretila da će izvršiti samoubisto, bacali stvari po kući... Nažalost, to nisu retke situacije!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati