Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info/Mediji ]

24. 03. 2023. 17:44 3

Stigle jagode na pijace: A tek cene...

Pijace u Srbji su pune jagoda, ali onih iz uvoza. Najviše se prodaju one iz Grčke, Turske i Albanije, a rana jagoda nam je prvo stigla iz Španije, posle čega se uvoz preselio na druge mediteranske zemlje.

Iako su to one krupne jagode, skoro kao plastične kada se zagrizu, bez ukusa i mirisa, kilogram je proteklog vikenda koštao i do 800 dinara. Pa može se reći, skoro kao kilogram mesa. Ovih dana cena je "pala", pa se kreće od 250 do 500 dinara za kilogram. Uvozne jagode se uglavnom, prodaju u korpicama težine od 500 do 600 grama.

Domaće jagode pristižu početkom sledećeg meseca i one su iz plastenika. Sa otvorenog se mogu očekivati tek posle 6. maja, objašnjava proizvođač jagoda iz okoline Beograda.

- Što se tiče uvoznih jagoda sada nam dolaze iz bližih zemalja, a čim počnu naše, uvoz opada - rekao je jagodar za beogradske medije i dodao:

- Drastična je razlika u ukusu, kada poredimo domaće i uvozne. Radi se o plastenicima koji se dogrevaju, često se beru u ne baš potpunoj zrelosti. Ali, u nedostatku drugih, one prolaze na tržištu i imaju dobru cenu. Sada su negde od 400 do 500 dinara pola kilograma. Kada budu stigle domaće očekujemo da će one koštati između 600 i 700, a na kraju će cena pasti na nekih 300 dinara za kilogram.

Prošle godine, jagode su imale lošu cenu, pa su se zbog toga smanjile i površine pod njima. Proizvodnja je neisplativa, najviše što ima mnogo ručnog rada. Inače, jagode se najviše uzgajaju u opštini Šabac. Ipak, mačvanska oblast nije na prvom mestu, već rasinska.

Neki podaci pokazuju da je pod jagodama bio 1.801 hektar. Samo jedna petina je bila u severnom delu, a čak četiri petine u južnom delu. Region Šumadije i zapadne Srbije (1.026 hektara) učestvovao je sa 57 odsto u ukupnoj površini, a južna i istočna Srbija je imala veću površinu pod jagodama od Vojvodine.

Posmatrano po opštinama, Šabac je prvi sa 292 hektara ispred Varvarina (184), Kruševca (160), Grocke (130) i Leskovca (122). Jagodarima veliki problem zadaje i nedostatak radne snage. Berba jagoda nije nimalo laka, a sve je teže naći berače, čak i kada su dnevnice dobre. Očekuje se da će dnevnice biti oko 3.000 dinara.

Sveža jagoda najviše se izvozila na tržište Rusije, a smrznuta u Nemačku i Francusku. Smrznutu kupinu prodajemo Nemcima, Amerikancima, Belgijancima, Poljacima, Britancima, Francuzima i Holanđanima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati