Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 03. 2023. 10:56 55

Bolnica iz košmara iz koje doktori beže

Opšta bolnica "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci poslednjih šest godina je kadrovski, stručno i moralno uništena, lekari daju otkaze i odlaze iz te ustanove, na svim odeljenjima je unesen razdor tako da većina kolega međusobno i ne komunicira, a naravno najveću štetu osećaju sami pacijenti, navodi se u pismu koje je redakciji Direktno dostavila grupa radnika te zdravstvene ustanove.

Autori pisma tvrde da odgovornost za takvo stanje u bolnici snosi dr Nikola Ristić, koji je na čelu Opšte bolnice "Stefan Visoki" već 6 godina kao v.d. direktora, a koji je tokom mandata dr Gorana Bogdanovića bio njegov pomoćnik i zamenik.- Dr Nikola Ristić je nesposoban, hirovit i osion čovek koji je bolnicu doveo do propasti što najbolje dokazuje broj specijalista koji je napustio ustanovu u proteklom periodu i to ne zbog odlaska u inostranstvo već radi prelaska u druge državne i privatne ordinacije: oterao je iz bolnice trećeg neurologa koji je radio, otišao je ginekolog, anesteziolog, internista - kardiolog; ustanovu su napustila dva urologa, pa je odeljenje urologije bilo zatvoreno, dva ortopeda (ostao je jedan specijalista), radiolog, hirurg, biohemičar, jedini specijalista urgentne medicine koji je bio i načelnik i od tada prijemno urgentna služba funkcioniše bez načelnika, bez ijednog lekara specijaliste - kažu oni.U urgentnoj službi, ističu, rade lekari početnici koji nemaju sa kim da se konsultuju, jer je direktor ukinuo sve vrste sastanaka lekara, pa tako ne postoje jutarnji sastanci, ne postoji konzilijum načelnika, ne postoje vizite u bolnici, ne postoji nikakav vid komunikacije izmedju službi, a odnosi medju ljudima su na poražavajućem nivou.

- Specijalisti neće da rade u urgentnom, neće da siđu ni u konsultaciju, hirurzi odbijaju da kucaju izveštaje, ali bar pregledaju pacijenta, a pedijatri neće ni da pregledaju decu! Pacijenti zbog toga po nekoliko sati provode u urgentnoj službi, pa su česte i svađe, a često mora i policija da interveniše - kažu.Uz sve to, CT aparat je bio u kvaru godinu dana, a direktor je zabranio radiolozima da izdaju uverenja da CT ne radi, te ljudi ne mogu troškove da refundiraju od Fonda što izaziva veliko nezadovoljstvo gradjana.

- Sada je dobijen novi aparat, koji je već počeo da se kvari i verovatno će raditi nekoliko meseci, ako je suditi po prethodnim iskustvima. Svi načelnici su smenjeni, postavljaju se isključivo lekari koji rade u privatnoj praksi, kao na primer hirurg koji ima privatnu praksu u Svilajncu, internista - kardiolog za koga je nemoguće naći termin niti stići do njega u državnoj službi, psihijatar - navodi se u pismu.Takođe je, kažu, smenjena i doktorka internista koja je bila šef službe dijalize i sada je taj posao obavlja direktor - pedijatar!

Obdukcije se u ustanovi "nikada ne rade, čak ni kada struka to nalaže, iako u ustanovi postoji patolog koji već godinama radi na dijalizi".

Načelnik službe anestezije je doktor koji je nekoliko puta padao na specijalističkom ispitu, operacije u ustanovi se retko rade, jer je nemoguće naći anesteziologa u ustanovi, zato što anesteziolozi na posao dolaze samo kada dežuraju, "ali zato imaju plate po 300.000 dinara, baš kao i tehničari anesteziolozi".- Epiduralnu anesteziju odbijaju da daju. Čak i ako postoji anesteziolog operaciju je nemoguće izvesti, jer ne postoje dva hirurga koja međusobno razgovaraju. Respiratori koji su dobijeni za bolnicu u vreme epidemije covida više se ne nalaze u ustanovi! Rekonstrukcija bolnice je započeta, završena je prva faza, urađena je fasada bolnice i postavljeni su prozori - od kojih polovina već ne radi, a druga faza nikako ne počinje
- ističu radnici bolnice.

Uz sve pomenuto, odeljenja su i dalje neokrečena, zapuštena, mokri čvorovi su u nehumanom stanju. Odeljenja se stalno premeštaju sa jednog kraja bolnice na drugi, bez obzira da li postoje odgovarajući uslovi.- Direktor i njegov zamenik - načelnik internog odeljenja smenjuju ljude po sopstvenom nahođenju, ali zato im ne smeta da zapošljavaju svoje ljude, pa je tako u ustanovu primljen šesti ekonomista - zamenikov šurak (čak ni Klinički centar nema šest ekonomista!). Načelnik internog-kardiolog i njegova supruga pedijatar - subspecijalista kardiologije rade isključivo privatno i sve pacijente usmeravaju u svoje ordinacije - piše ogorčena grupa zaposlenih.

Glavna sestra bolnice, kako kažu, osim što ima pripravnost i maksimalan broj prekovremenih sati, kao i stimulaciju, ima neograničen broj dana odmora, pa tako svakog petka ne dolazi na posao.- S obzirom na to da sastanci lekara ne postoje, ona rukovodi sastancima sestara i na tim sastancima se završavaju poslovi koje bi trebalo da obavljaju lekari, a zatim sestre naređuju doktorima kako da rade svoj posao. Direktor je protiv lekara podnosio krivične prijave za širenje epidemije, davani su otkazi (pa je Sud lekare vraćao na posao), vođeni su i drugi krivični procesi koji su naravno izgubljeni. Ostalom osoblju se preti, zastrašuju se pretnjama o suspenziji i otkazu - kažu radnici.Još jedan dokaz katastrofalnog stanja u ovoj bolnici je činjenica da je do odlaska u penziju na čelu apoteke bila direktorova žena, koju je upravo on i zaposlio, a da sada njen posao radi novozaposlena farmaceutkinja, iako u ustanovi postoji magistar farmacije.

- Cela bolnica je u strahu od direktora i njegovih ljudi, pa Vam zato pišemo anomimno u nadi da će bar neko obratiti pažnju na dešavanja u našoj ustanovi - navodi se u apelu grupe radnika Opšte bolnice "Stefan Visoki" iz Smederevske Palanke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati