Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 03. 2023. 11:56 9

Milan Antonijević kandidat za Zaštitnika građana?

Pravnik Milan Antonijević kandidat je za mesto Zaštitnika građana, saznaje Nova.rs u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine. Sam Antonijević nije želeo da potvrdi ili demantuje ovu informaciju.

Osim Antonijevića konkurisali su i dosadašnji Zaštitnik građana Zoran Pašalić, ali i zamenik nekadašnjeg Zaštitnika građana Šaše Jankovića, Milan Janković.

Uoči formiranja nove Vlade, Antonijević je u delu javnosti bio viđen kao budući ministar. „Šuškalo“ se da će umesto ministarke Jadranke Joksimović upravo Antonijević sesti u fotelju ministra za evrointegracije, što ni sam Antonijević nije demantovao. Ipak resor nije dobio, niti mesto u izvršnoj vlasti.

Antonijević je inače od 2001. bio angažovan u Komitetu za ljudska prava – YUKOM, a 2010. izabran je za direktora te organizacije. U decembru 2018. prešao je na poziciju izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo, koja je deo globalne Mreže Fondacija za otvoreno društvo, čiji je osnivač Džordž Soroš. Bio je posrednik u dijalogu vlasti i opozicije, koji je vođen na Fakultetu političkih nauka.Nakon što je više od pola godine prošlo kako je Pašaliću istekao mandat na mestu ombudsmana, predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisao je konkurs u februaru. Mandat ombudsmana traje 8 godina. Kada je reč o prethodnom Zaštitniku, predstavnici civilnog sektora koji se bave zaštitom ljudskih prava prethodnih godina imali su veoma kritičan odnos prema načinu na koji je Pašalić obavljao funkciju obudsmana.

U izveštaju "Analiza rada Zaštitnika građana u periodu 2015-2019" koji je objavljen za Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM konstatovano je da u navedenom periodu "značajno smanjen integritet institucije, da njen rad nije usklađen sa međunarodnim standardima i da je njena efikasnost i vidljivost smanjena".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati