Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 02. 2023. 15:25 9

Nikezić: Vučiću, ubrzana eksploatacija je protiv interesa države

"Gospodine Vučiću, ubrzana eksploatacija plemenitih metala je protiv interesa države, naročito kada kineski vlasnici direktno izvoze rudu metala, pa ne postoji ni jedan logički, ekonomski i društveni razlog da ih u tome podržavate", istakao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić reagujući na izjavu Aleksandra Vučića "da će ubrzana eksploatacija dragocenih metala dodatno osnažiti ekonomski razvoj Srbije i još više podići ceo istok naše zemlje".

Reakciju Dušana Nikezića na pomenutu izjavu Aleksandra Vučića prenosimo u celosti:

"Valjda je ideja da nam rudnici što duže traju, a ne da ih što pre zatvorimo, da nam radnici što duže imaju posao, a ne da ih otpuštamo, da i svojoj deci ostavimo neobnovljivo prirodno bogatstvo koje smo nasledili, a ne da nam ga stranci što pre poharaju?

Vi još Kineze dodatno ubrzavate, iako su i sami planirali da za samo 13 godina u potpunosti potroše sve rezerve u rudniku Čukatu Peki, koji je jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu.

Da li se ikad zapitate šta će Srbiji ostati kad Kinezi ubrzano okončaju eksploataciju? Hiljade hektara devastirane prirode, mrtve reke, gubitak radnih mesta, povećanje smrtnosti i trajno iseljavanje ljudi iz sela i gradova.

Zašto se ne ugledate na Poljsku, najvećeg proizvođača bakra u Evropi, u kojoj je država vlasnik rudnika bakra, koja tri puta sporije eksploatiše svoje rezerve i uopšte ne izvozi rudu bakra, već je u potpunosti prerađuje u Poljskoj i time stvara dodatnu vrednost i radna mesta poljskoj državi.

Umesto toga vi danas podržavate i ubrzavate izvoz ruda metala, koji je pre dolaska Ziđina bio 170 miliona evra, a u prošloj godini je prešao 1,9 milijardi evra ili 11 puta više?

Pri tome, dobro znate da država Srbija i njeni građani od toga nemaju ama baš nikakve koristi, a najbolja potvrda je činjenica da nam je rast BDP-a u 2022. bio među najnižim u regionu i zvanično smo među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi", zakljujčio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati