Kuhinjica
20. 03. 2025. 07:05 0
Mađarske prženice! Jedan sastojak pravi veliku razliku
Prženice su doručak na kojem smo svi odrasli, a evo kako ih Mađari prave. Dodaju jedan sastojak koji obara s nogu i pravi razliku u odnosu na klasične.
Prženice su savršen način da započnete dan ukusnim doručkom. Ovaj jednostavan recept kombinuje hleb i osnovne sastojke poput jaja i mleka, stvarajući hrskavo-zlatne kriške, omiljene širom sveta.
Brzo se spremaju i mogu da se prilagode različitim ukusima, a ako želite da probate nešto drugačiju verziju, predlažemo mađarske prženice.
Potrebno je:
– 20 kriški starog hleba
– 10 kriški topivog sira
– 300 g izrendanog topivog sira
– 300 ml mleka
– 100 g brašna
– 4 jaja
– ulje za prženje
Priprema:
1. U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova iscediti.
2. Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
3. Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
4. U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i sa druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu.
5. Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće.
Jako je važno da pripremate jednu po jednu prženicu. Dakle, kratko umočiti u mleko, preklopiti, uvaljati u jaje, brašno, posuti sirom i odmah spuštati u vruće ulje. I tek onda spremati drugu prženicu. Nipošto ne pripremiti sve odjednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.
Komentari 0
ostavi komentar