Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews/Blic ]

08. 02. 2023. 21:33 27

Bakšiš postaje deo fiskalnog računa?!

Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu. To je predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.

Predsednik ovog udruženja Georgi Genov izjavio je da je njihov predlog da "čast za konobara" bude 10 odsto od iznosa računa. Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.

Višak novca se ne toleriše u kasi

Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument oni navode podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane.

Istu muku imaju i ugostitelji u regionu. Udruženje ugostiteljskih poslova saopštilo je pre nekoliko dana da Privredna komora Hrvatske (HGK) priprema nacrt zakona po kome bi napojnice ušle u sistem fiskalizacije ugostitelja i da se razgovara o datumu njegovog stupanja na snagu.Pojam napojnice trenutno ne postoji ni u hrvatskom zakonodavstvu, pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak. Ugostitelji u Hrvatskoj zato očekuju da će ova mera povećati prihode radnika i privući novu radnu snagu u ovaj sektor.

Hrvatski predlog podrazumeva da uvođenjem napojnice u poreski sistem ona postaje neoporezivi prihod sve do određenog iznosa na godišnjem nivou, a sav prihod od napojnice preko dogovorenog neoporezivog limita će se oporezivati kao drugi prihod, kako bi se izbegla opasnost od zloupotrebe neoporezivih prihoda. U Udruženju ugostiteljskih poslova smatraju da je oporezivanje drugog prihoda svakako povoljnija opcija za sve nego trenutna situacija i dodaju da je još potrebno da se defniše godišnji neoporezivi limit.Genov: Dva modela za rešavanje problema bakšiša

Georgi Genov objašnjava da su u opticaju dva modela za rešavanje ovog problema u Srbiji.

- Glavna dilema je da li da bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka "servis" i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos - kaže Genov.

On objašnjava da bi taj novac delili na konobare, kuvare i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji. Predsednik udruženja HORES ukazuje da je važno da se reši problem regulisanja napojnica, jer inspekcije ne tolerišu višak novca zatečen u kasi.- Kasa su i novčanik i džep konobara. On kad ide na posao, sav novac mora da ostavi i ako mu se nađe višak, restoran može da se zatvori do deset dana, drugi put do 60, a treći put na čak godinu dana - navodi Genov.

Na pitanje da li bi "legalizovanje bakšiša" značilo da bi ga poslodavci preuzeli od konobara, Genov kaže da je zapravo cilj da konobari na ovaj način budu stimulisani i da ne beže u inostranstvo. Dilema potrošača je da li bi taj ceh na kraju platili korisnici usluge.

- Ugostitelj formira cenu i taj servis bi uračunao ukoliko bi bio obavezan. Ako je preskup, neko neće da plati i neće da ruča tu. To bi bio deo cene i tržište bi to regulisalo. Ta mera ne dodiruje kupca generalno. Sada bi se samo zvanično prikazivao i onda bismo mogli da stimulišemo ljude da ostanu da rade u ovom sektoru, jer je ogroman problem nedostatak radne snage, naročito tokom leta - navodi Genov.Trbojević: Konobarima se ne bi isplatilo

Poreski savetnik Milan Trbojević smatra da nije realno da država dozvoli ugostiteljima da 10 odsto napojnice bude neoporezovani prihod. Dodaje i da bi druga varijanta, kada bi se napojnice uvele u sistem fiskalizacije, ali sa naplatom poreza i doprinosa, ne bi doprinela da se podignu prihodi konobarima, već da bi se njima ova mera najmanje isplatila.- Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi. Ne verujem da će im država dati novu kategoriju za to i da će im dozvoli da ne plaćaju doprinose na taj iznos, jer pretpostavljam da će ići na to da bi mogli lako da zloupotrebljavaju i da manipulišu. Mogli bi da daju radnicima minimalnu platu i da jednostavno otkucaju bakšiša koliko im treba. Sa doprinosima bi moglo da se uvede, da bude oporezovano kao plata sa oko 60 odsto, ali konobari ne bi imali korist od toga - kaže Trbojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati