Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

16. 04. 2024. 13:57 16

Brnabić o predlogu opozicije da lokalni i beogradski izbori budu istog dana: Za neverovati...

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti nakon što joj je prethodno opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" zvanično uputila predlog ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava od strane koalicije, a u kom se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno na jesen ove godine.

- Kao što znate, ja sam juče odgovorila na predloge koji su mi stigli, skoro od svih poslaničkih grupa i nekih parlamentarnih stranaka. Hvala svima koji su mi dostavili predloge, ja sam ih ozbiljno analizirala i pokušala sam da budem dovoljno otvorena kako bi našli neki dogovor i počeli konačno zajedno da radimo na primeri ODIHR preporuka. U skladu sa tim, moj odgovor je glasio da sam praktično prihvatila sve predloge, posebno one koji su došli od strane opozicije grupisane oko "Srbije protiv nasilja". Osim jednog, koji je suprotan Ustavu, a to je da obustavimo sve izborne radnje i da odložimo izbore u Beogradu do daljeg… To je direktno suprotno Ustavu i ja to ne mogu da prihvatim - rekla je Brnabić.

Brnabić je potom govorila o predlozima koje je prihvatila, navodeći da je "za neverovati" šta se sada dešava.

- Vrhunska neodgovornost opozicije, grupisane oko Srbija protiv nasilja… Od njih mi je danas stigao novi predlog nema ama baš nikakve veze sa onim što su dostavljali do sada. Sada imamo novi zahtev…. A šta je sada novi zahtev? Zahtev je da Skupština usvoji, dvo trećinskom većinom, izmenu ustavnog zakona, kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine. Dakle, nema veze što smo mi imali izbore lokalne u određenim lokalnim samoupravama, koliko je ustavom zagarantovan mandat, ništa od toga nema veze, nekima ćemo skratiti mandate, nekima produžavamo i kažemo kad će biti ti izbore. Dakle, svi građani koji su glasali u decembru bi trebalo ponovo da glasaju - rekla je ona.

Prema njenim rečima, predlog koji je uputila SPN podrazumeva da "nema demokratskih principa".

- Ovo je predlog svim građanima Srbije. Kad oni hoće, kako oni hoće, kako Đilas kaže - tako će biti. To vam je novi zahtev od jutros. A da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona - dodala je Brnabić.

Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava u kom se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Republika Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati