Društvo i ekonomija

S. M.

03. 02. 2023. 06:00 38

Zašto su nasilnici opet u đačkim klupama i šta ih štiti?

Odluka da se učenici koji su izvršili nasilje u školi u Trsteniku nad nastavnicom engleskog vrate u školske klupe pokrenula je niz pitanja I pokazala da su Pravilnici o postupanju u slučajevima nasilja u školama vrlo složeni i zahtevaju od zaposlenih u obrazovnim ustanovama da dobro poznaju zakone.

Prema navodima predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, učinjene su proceduralne greške. Direktor Milan Glidžić nije odgovarao na naše pozive, te još uvek ne znamo koja je tačno proceduralna greška učinjena, ali je verovatno reč o samom postupku vođenja procesa.

Sporno je što slučaj nasilja nije odmah prijavljen, već posle dve nedelje, kada je na društvenim mrežama počeo da kruži snimak. Tada se digla cela Srbija.

Krajem decembra se jedan od trojice učenika vratio na nastavu, odnosno u školu, jer je njegov advokat iskoristio proceduralnu grešku koju je napravila uprava škole.

- Prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor je bio u obavezi najpre da učeniku odredi društveno koristan, odnosno humanitarni rad, pa da tek onda nastavničko veće donese odluku o isključenju iz škole - kaže dobro upućen izvor i dodaje da je tu činjenicu iskoristio advokat i vratio učenika u školsku klupu.

Reč je o obavezujućem protokolu, koji se ne sme zaobići.

- Škola je bila u obavezi da, nakon što se incident desio, u školi organizuje radionice, da napravi plan podrške. Sve u svemu, prema tim pravilnicima, učenici su apsolutno zaštićeni I stvarno su ekstremne situacije u kojima se može izreći mera isključenja iz škole - dodaje naš sagovornik.

Tako, na primer, u Pravilniku o protokolu postupanja, najmanje se vodi računa o nastavniku. Njemu je posvećeno svega par redova:

"Kada je učenik počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti roditelja i centar za socijalni rad; da pokrene vaspitno-disciplinski postupak, i da izrekne vaspitno-disciplinsku meru, u skladu sa zakonom, a ako postoje elementi krivičnog dela ili prekršaja, prijavu podnese nadležnom javnom tužilaštvu odnosno prekršajnom sudu". I to je sve što škola može da uradi.

Manjkavosti i složen proces koji vodi ka isključenju iz škole prouzrokovali su da se, na žalost, nasilnici opet nađu u klupama i da se "zaboravi" šta su učinili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati