Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 02. 2023. 09:40 1

DS: Zabrinjava nemar države prema životnoj sredini

"Državna revizorska institucija je nedavno upozorila javnost da se otpadne vode "Termoelektrane Nikola Tesla B" (TENT B) ispuštaju bez prečišćavanja u reku Savu. Navodi se i da "TENT A" ne ispituje parametre otpadnih voda i njihov uticaj na životnu sredinu", navodi se u saopštenju Resornog odbora za zaštitu životne sredine Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"Veoma je važno da "TENT B" ispušta više tipova otpadnih voda i da sve one u manjoj, ili većoj količini sadrže mnogobrojne toksične materije. Na primer, otpadne vode sa deponije pepela (prelivne i drenažne vode), zauljene otpadne vode, tehnološke otpadne vode iz hemijske pripreme vode (otpadna voda od regeneracije jonoizmenjivačkih smola i mehaničkog pranja peščanih filtara), rashladna otpadna voda (topla voda).

Godišnje se, dakle, ispusti više od 20 miliona kubnih metara  otpadnih voda. Svi tipovi trajno zagadjuju životnu sredinu i uništvaju, ili umanjuju reprodukciju i rast, pre svega, vodenih organizama, ali i mnogobrojnih suvozemnih organizama. Posebno je važno što se deo pepela, čvrstih supstanci i toksičnih elemenata vezuje za priobalni sediment i na taj način zagadjenje postaje dugogodišnje, a u pogledu nekih toksina i trajno.

Mnogo je pitanja:

1. Zašto se tek sad oglasila DRI, jer problem postoji više godina?

2. Da li se uopšte počelo sa izgradnjom sistema za prečišćavanje otpadnih voda? Najavljena je izgradnja još 2012. godine.

3. Da li postoji neka studija o tome šta je sve završilo u životnoj sredini a emitovano iz "TENT  B"? Poslednji podaci koji su dostupni su iz 2008.godine.

4. Kada ćemo početi da poštujemo zakone?

5. Ko su odgovorni ljudi za ovaj problem?

Mnogo je pitanja bez odgovora, a mediji su nezainteresovani za životnu sredinu.

Postoje, doduše, malobrojni izuzeci. Shodno tome upozorenje DRI se pojavilo samo u svega dva, tri medija. Sve u svemu, problemi u zaštiti životne sredine su mnogobrojni, a gotovo da nema segmenta koji je dobar. Zagađeni su vazduh, voda i zemljište. Takođe, nije rešen problem komunalnog i industrijskog otpada. Prljave su nam ulice i putevi. Može se, naravno, nabrajati u nedogled. Počnimo, konačno, da poštujemo zakone i ličnim primerom pokažemo kako se brine o životnoj sredini", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za zaštitu životne sredine Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati