Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 01. 2023. 13:30 16

Srbija se nije uskladila sa 5 novih odluka Saveta EU

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog pretnji teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je od 3. decembra do 16. decembra doneo pet odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine - CFSP 2022/2369, 2022/2432, 2022/2477, 2022/2478 i 2022/2479.

- Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH. Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je - dodao je Borel u saopštenju.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decemba i u junu 2022.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati