Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 01. 2023. 11:46 0

Zakonom zabraniti da deca idu u lov

Slučaj trinaestogodišnjeg dečaka ranjenog u lovu u ataru sela Vlasi kod Pirota, postavlja pitanje - šta kažu pravila lova, na koji način zakon staje na put ideji da se deca vode u ovu vrstu aktivnosti, ali i na koji način kazniti odgovorne i sprečiti ovakve scenarije?

Gosti Teme jutra televizije N1 Zoran Kocić iz Lovačkog udruženja Beograd, advokat Đorđe Marković i Božidar Dakić, konsultant u obuci socijalne politike i bivši direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu slažu se da bi zakonom trebalo zabraniti da deca učestvuju u lovu. Oni ističu da se u ovom slučaju postavlja pitanje odgovornosti roditelja koji je procenio da je u redu da dete odvede u lov, ali i grupovođe u lovištu koji je to dozvolio. Centralna odgovornost je svakako na licu koje je pucalo, dodaje advokat.

Lovac Zoran Kocić kaže da ni u kom slučaju nije mesto da dete od 13 godina bude u lovu, pogotovu lovu visokog rizika kakav je lov na divlje svinje.

On naglašava da je pre svakog lova tačno određeno koje oružje i koja zrna smeju da se koriste, kao i da moraju da se koriste fluoroscentni prsluci da lovci vide na daljinu, piše N1.

- Više ljudi je odgovorno za tu vrstu nesreće. Daj bože da dečak preživi jer ima pet rana i nije on slučajno prebačen iz Niša u Beograd, verovatno su ozbiljne povrede - naveo je Kocić.Ukazao je i da je u ovom slučaju pogrešna i municija bila.

- To je PP metak koji je zabranjen - rekao je Kocić.

Advokat Đorđe Marković naveo je da Zakon o divljači i lovu decu ni ne spominje, a da prema zakonu postoji niz uslova da bi lice dobilo dozvolu za lov – da je punoletno, nije kažnjavano, da zna da rukuje oružjem… Zakonodavac je podrazumevao da dete ne bude prisutno.

Istakao je da se u ovom slučaju mogu kvalifikovati krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i nezakonit lov.

Naglasio je da je u ovom slučaju niz nelogičnosti počev od one zašto je dete bilo tamo, ali i da li je korišćeno oružje i municija koje se koriste za divlju svinju i ako jeste zašto je došlo do pucanja u srnu.

- Može da bude nezakonit lov jer ste pucali u životinju za koju niste imali dozvolu - dodao je.

Istakao je da se u ovom slučaju mogu kvalifikovati krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i nezakonit lov.

Kada je o odgovornosti reč, smatra da je tu odgovornost grupovođe ali i roditelja, a centralna odgovornost je na licu koje je pucalo.
Božidar Dakić, konsultant u obuci socijalne politike slaže se da je lov jedna od aktivnosti gde je opravdano da i zakonom kažemo da deca ne treba da budu u lovu, kako sa aspekta bezbednosti ali i sa stanovišta traumatičnog iskustva ubijanje koja se tu događa. Dodao je da roditelj sam treba da proceni zrelost deteta, a da u ovom slučaju nema sumnje da je nivo rizika bio jako visok. Objasnio je i da se slučaj dešava u društvenoj dinamici gde roditelj ide često u lov, da je to za njega uobičajena pojava i stoga smatra da je u redu da dete ide u lov i postane lovac, što je duboko pogrešno zbog rizika koji postoje.

- Propisima se u takve stvari država ne meša. Pre bih rekao da se desio nedostatak roditeljskih kompetencija da proceni rizik - kaže Dakić, ali na kraju ipak dodaje da je lov jedna od aktivnosti gde je opravdano da se i zakonom kaže da deca ne treba da budu u lovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati