Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 01. 2023. 09:03 6

Delić: Krizni štab se samoukinuo, ko je sada odgovoran?

Profesor dr Dragan Delić, član predsedništva pokreta "SRCE", gostujući na televiziji Euronews rekao je da upitno ko trenutno kod nas vodi računa o epidemiji.

- U ovom trenutku naš krizni štab se samoukinuo. Mislim da on ne postoji. U ovom trenutku ne znam ko odlučuje i ko je taj ko donosi odluke kad su u pitanju protivepidemijske mere. Po našem zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tri institucije se pojavljuju tu ili tri tela - rekao je dr Delić i dodao:

- To je komisija o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - ekspertska grupa jedna, tu je institut za javno zdravlje Batut i tu je i ministar zdravlja. Neko od njih bi trebalo da se pojavi, sigurno, i da objasni narodu u kojoj smo fazi pandemije, šta nam sleduje i koje su to mere koje se predlažu. To nam nedostaje u ovom trenutku.

Na pitanje o vakcinaciji kao meri odbrane od virusa, Delić kaže da treba zaštititi pre svega rizične grupe i zdravstvene radnike.

- Da bi vakcinacija uspela, ona mora da bude masovna i brza. A nigde u svetu nije tako urađena, pogotovo ne u Srbiji. Ako vakcinišete ispod 50% stanovništva koje treba da primi zaštitu, onda vakcinacija nije uspela.

- Više je faktora koji su na to uticali, pre svega edukacija stanovništva, ali i pitanje gubitka poverenja između lekara i pacijenata poslednjih decenija - nastavlja Delić i dodaje da ni odredbe zakona nisu poštovane iako je sve regulisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Pored toga što smo imali sve vakcine dostupne i pored toga što je vakcinacija bila dobro organizovana, očito je postojalo veliko nepoverenje, dezinformacije ili pogrešne informacije stanovništva - zaključio je Delić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati