Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 12. 2022. 06:51 0

Inflacija se još uvek neće vratiti u normalu

Postoje ozbiljni signali da nisu u potpunosti ispravna očekivanja da se globalna inflacija vraća u normalu, kao i da se inflacija u razvijenim državama nalazila na vrhuncu u trećem i početkom četvrtog kvartala, rekao je profesor FEFA fakulteta i bivši ministar finansija Dušan Vujović. Postoji bojazan, kako ocenjuje, da inflacija postane generalni problem i da se desi "metastaziranje inflacije".

- Regionalni izveštaj za Zapadani Balkan pokazuje da su inflatorna očekivanja u Srbiji porasla od avgusta ove godine i da su otišla do 20 odsto. To je nešto što treba imati i u vidu. Treba imati u vidu i da će i kod nas, kada se povuku svi ovi efekti podsticaja odlaganja kredita itd, to delovati na privredu i moguće je da će se situacija zakomplikovati - ocenjuje Vujović.

Nemačka i Italija će u 2023. godini imati negativni privredni rast, što će uticati i na Srbiju jer se radi o jednim glavnih trgovinskih partnera, kaže Vujović.

- Očekuje se da će Evrozona (2023. godine) imati privredni rast svega 0,5 odsto, pri čemu Nemačka -0,5 odsto i Italija -0,3 odsto. To su naši glavni trgovinski partneri i oni pogađaju ne samo nas već i zemlje iz našeg okruženja koje su i tehnološki i na razne druge načine, na primer preko doznaka, povezane sa tim područjem - rekao je Vujović na poslednjem "FEFA razgovoru" na kome je bilo reči o ekonomskim očekivanjima za narednu godinu.

Svi ovi sekundarni efekti smanjenog provrednog rasta će u najboljem slučaju po Srbiju biti neutralni, a očekuje se i da budu negativni, ocenjuje Vujović, prenosi Nova ekonomija.Za razliku od Evrozone, očekuje se da će Kina 2023. godine povećati svoj privredni rast sa 3,2 na 4,4, odsto, a da će SAD imati umerenu stopu rasta od jedan odsto. Vujović ističe da su sve revizije zvaničnih insitucija u toku godine išle naniže a kada je u pitanju prognoza privrednog rasta, što znači da se kriza produbljuje.

- Još uvek nismo sigurni da se nalazimo na dnu krize i da ćemo da krenemo u izlazak - kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati