Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 12. 2022. 10:28 1

Budžet za 2023. populistički i neodrživ

"Već sada je jasno da je republički budžet za narednu godinu neodrživ, jer je populistički skrojen. Zakonom o budžetu za 2023. godinu, predviđeni su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za 2022. godinu", naveo je u saopštenju koje prenosimo u celosti Željko Lazić, predsednik Odbora za ekonomiju Nove - Da se struka pita.

"Budžet je, dakle, sačinjen na pretpostavkama da će rast BDP Srbije u 2023. godini biti 2,5 odsto, a da će stopa inflacije biti samo 11,1 odsto. Predviđena su značajna sredstva za energetski sektor, bez ikakve strategije i transparentnosti. A i ona neće biti dovoljna, moraće da se povećavaju.

Izdvajanja za energetiku su, dakle, predviđena na nivou od oko milijardu evra, odnosno za kupovinu struje i gasa. To, po svemu sudeći, neće biti dovovljno, pa je očekivano da će se ići sa rebalansom budžeta, jer su proračuni da će Srbiji biti potrebno oko tri milijarde evra za energetski sektor u 2023. godini.

Takođe, dospeće obaveza po osnovu servisiranja spoljnog duga nije optimalno. Već u januaru dospeva milijardu evra duga za vraćanje, a uslovi zaduživanja su nepovoljni, jer su kamate visoke. Budžetom za 2023. godinu predviđeno je i 10,5 milijardi novog zaduživanja, od čega 5,5 milijardi za vraćanje dospelih dugova. Veoma je važno da su kamate na zajmove visoke, pa će nova zaduživanja predstavljati značajan pritisak na budžet.

Sve u svemu, budžet za 2023. godinu ne može biti i štedljiv i razvojni, kako tvrdi ministar finansija. Nelegično je i da se u budžetu za 2023. godinu nastavlja sa ekspanzivnom fiskalnom politikom, dok Narodna banka vodi restriktivnu monetarnu politiku. Inače, projekcije osnovnih makroekonomskih agregata nisu realne i održive.

Imajući sve to u vidu, kao logično se nameće pitanje objektivnosti projektovanog budžeta za narednu godinu. Takođe, projektovan je rast prihoda od 7,8 odsto, što u uslovima dvocifrene inflacije znači realan pad prihoda u odnosu na 2022. godinu. Uz to i takav rast prihoda je najviše posledica inflacije.

Dakle, opredeljeno je da se sredstva troše na projekte koji nemaju efekte na budući rast, a to nikako ne bi smelo da se čini. Ovakav budžet nije realan, ne može biti održiv, kreiran je na populističkim principima, pa će zbog toga građani iduće godine osetiti najveći udar na sopstvene novčanike, jer ne samo da će inflacija uticati na realno smanjenje zarada, nego će i dodatno zaduživanje ispostaviti račun svakome od nas za još 850 evra. Time je ova vlast svakog građanina Srbije do danas zadužila za 2.283 evra, a svaku četvoročlanu porodicu sa skoro 10.000 evra, što će morati da vraćaju i naša deca i unuci.

Pitanje bez odgovora je: Da li hoćemo i želimo da se zadužujemo? To niko nas nije pitao", zaključio je Željko Lazić, predsednik Odbora za ekonomiju Nove - Da se struka pita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati