Društvo i ekonomija

[ Izvor: AP ]

01. 12. 2022. 18:39 11

AP: Srbija postavila proruskog čoveka na čelo BIA

Vlada Srbije ovog četvrtka je na mesto šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) postavila proruskog političara Aleksandra Vulina, piše Asošiejted Pres (AP).

Aleksandar Vulin, koji je u prošloj Vladi bio ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, a pre toga i ministar odbrane, preuzima dužnost direktora BIA, obaveštajne agancije, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Kao ministar unutrašnjih poslova Srbije, Vulin je u avgustu posetio Moskvu, što je bio redak slučaj posete ovoj zemlji nekogo državnog funkcionera, a koji je naglasio odbijanje Beograda da se priključi zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog rata koji vodi u Ukrajini.

Tada je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu rekao da je "Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije i nije bila deo antiruske histerije", podseća AP.

Srbija, koja formalno teži članstvu u Evropskoj uniji, godinama se udaljava od svog evropskog puta i približava se tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji, ali i Kini.

Vulin se, naglašava AP, u srpskom vrhu smatra "moskovskim čovekom". Njegovo imenovanje na tako osetljivu funkciju u obaveštajnoj agenciji smatra se još jednim prekorom prema Zapadu i njegovim pozivima Srbiji da uskladi spoljnu politiku sa Evropskoj uniji, ako zaista želi da se pridruži EU.

Imenovanje je rabesnelo prozapadnu opoziciju u Srbiji, navodi Asošiejted Pres.

- Imenovanje Vulina će potpuno prekinuti saradnju BIA sa zapadnim bezbednosnim agencijama i doprineće dodatnoj međunarodnoj izolaciji Srbije - navodi se u saopšenju opozicionog Pokreta slobodnih graeđana.

Istaknuto je da Vulin "otvoreno zastupa proputinove stavove i ocenjeno je da imenovanje Vulina označava Srbiju kao jedinog saveznika Rusije u Evropi.

Vulin je ranije poručivao da Srbija treba da odustane od članstva u Evropskoj uniji i da se okrene Moskvi, često osuđujući susedne države i njihove funkcionere nazivajući ih pogrdnim imenima. Vulinu je, inače, zabranjen ulazak u Hrvatsku, članicu EU.

Vulin se, podseća AP, zalaže za stvaranje "srpskog sveta" - kopije ruskog sveta - koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom na čelu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Prošle godine je Vulin stvorio "radnu grupu" sa Nikolajem Patruševim, moćnim sekretarom Veća bezbednosti Kremlja, za borbu protiv "obojenih revolucija" - niza masovnih protesta koji su ponekad dovodili do rušenja autokratskih režima, uglavom na Bliskom Istoku i Aziji.

Nezavisni srpski mediji objavili su da je Vulin na sastanku u Mosvi krajem prošle godine predao Patruševu snimke ruskih opozicionara na sastanku u Beogradu. Opozicionim strankama je bilo teško da organizuju sastanke u Rusiji, pa su odabrali Beograd jer im ne trebaju vize za ulazak u Srbiju.

Ubrzo nakon sastanka u Beogradu, neki od učesnika tog sastanka uhapšeni su u Rusiji. Vulin je, inače, negirao da je predao snimke Patruševu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati