Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 12. 2022. 10:26 0

Za četiri meseca struja skuplja za 24 odsto

Ekonomista Goran Radosavljević kaže da je za četiri meseca struja u Srbiji poskupela 24 odsto i od 1. januara, kada je najavljeno novo poskupljenje od 10 odsto, biće njena cena veća nego u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, pa čak i Mađarskoj. Dodaje da će verovatno, da bi se EPS izvukao iz situacije u kojoj se nalazi, biti potrebno još neko poskupljenje.

- Ovo poskupljenje je bilo očekivano, još kada se dogodila havarija u EPS krajem prošle godine svi smo znali da mora da poskupi. Naravno, vlast kroz medije i kroz puštanje toga biće šest, biće osam, biće 10 odsto itd, u suštini radi opipavanje javnog mnjenja - do koliko može da ide - smatra Radosavljević i dodaje da kad se sve zbroji, struja poskupljuje 24-25 odsto.

Dodaje da će verovatno biti još poskupljenja, i da je ovo tek početak, jer je EPS i dalje u jako teškoj situaciji, a to će sve platiti građani i privreda, koja će to uračunati u cenu svojih proizvoda, pa će opet platiti građani.

- Da nije bilo havarije, EPS ne bi uvezao ovoliku količinu struje, ne bi napravio vanredne troškove i verovatno bi sa sadašnjom cenom struje na tržištu pravio ogroman profit. Nemar, i rekao bih korupciju i kriminal u EPS gotovo 10-ak godina, smanjenje proizvodnje, loše investicije, sve ono na šta je godinama ukazivao Fiskalni savet, desilo se 2021, i neko će to morati da plati. Deo će snositi država, deo indirektno građani kroz poreze, a deo će direktno platiti građani - ocenio je Radosavljević za N1.Na pitanje dokle to može da ide, on navodi da će zavisiti od potrošnje i vremenske situacije.

- Do kraja godine verovatno nećemo imati neke veće pikove potrošnje, zavisi isključivo od vremenske situacije koliko ćemo morati struje da uvozimo, niko ne zna kolika će cena biti u tom trenuttku, ali ukoliko cena dostigne nivoe iz decembra 2021, to znači da će nam trebati još pola milijarde evra da prezimimo, što znači dodatno poskupljenje i za privredu i za građane, naravno sve pod uslovom da dođe do porasta potrošnje zbog niske temperature - kaže Radosvaljević.

Kako su domaći mediji najavili sredinom novembra, struja za domaćinstva i privredu biće skuplja za 10 odsto od 1. januara 2023. godine. Privrednici će umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu, dok će građane megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, koštati oko 41 evro.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati