Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 11. 2022. 19:44 5

Kirije idu u nebo: Može li zakon da ih spusti?

Kako bi se uveo red u tržište nekretnina za iznajmljivanje, poslanici Pokreta Ne davimo Beograd su Skupštini predali predlog zakona koji bi, kako tvrde, to omogućio. Između ostalog, predlažu uvođenje kontrolisane zakupnine i maksimalnog iznosa kirije koja je vezana za iznos prosečne plate, ali i dugoročnu pravnu sigurnost zakupa. Da li je tako nešto izvodljivo?

Od potrebe do luksuza - tako bi najkraće mogao da se opiše podstanarski život poslednjih meseci. Inflacija i dolazak stranaca u Srbiju zbog ukrajinske krize utiču na učestali rast kirija. Pojedini primeri pokazuju da je zakup u nekim slučajevima gotovo preko noći skočio tri puta. Zato iz Pokreta Ne davimo Beograd predlažu uvođenje mera kontrolisane zakupnine.

- Takođe, uvođenje pravne sigurnosti za zakupce u zakupodavce u smislu da mora da postoji pisani ugovor koji je overen kod notara kojim se definiše dužina trajanja ugovora i iznos zakupnine, ali omogućava i zaštita imovine zakupodavca i predložili smo da onaj koji izdaje jednu nekretninu u skladu sa merama kontrolisane zakupnine bude oslobođen poreza na prihod koji ostvaruje iznajmljivanjem ove nekretnine - navodi Robert Kozma, poslanik Pokreta Ne davimo Beograd.

Sagovornik N1 dodaje i da je inicijativa ostvariva, jer bi ključnu ulogu u svemu imali notari koji bi overavali ugovore ukoliko su ispunjeni svi zakonski propisi. Međutim, oni koji su bave nekretninama kažu da je predlog prihvatljiv, ali težak za realizaciju.

- Hajde da pretpostavimo da se to usvoji i da počne da funkcioniše, da li stvarno mislite da će onaj koji je izdavao stan za 500, 600 evra, a sad po ovoj formuli može da ga izda za 200 evra, da će on na takav način to činiti i pristati? Bojim se da će to da dođe do neke sive zone, zato ja predlažem da treba da se uvede drugi sistem, a to je da ova država povede malo više računa o mladim ljudima, da se sagrade stanovi za mlade ljude, da oni mogu i da kupe povoljnije i da zakupe takve stanove. Mi nemamo de fakto malih stanova na tržištu - navodi Katarina Lazarević, agent za nekretnine.

A šta od naglog poskupljenja kirije štiti one koji su stan iznajmili po ceni koju su ranije dogovrili?

- Kada nema ugovora vi ste potpuno nezaštićeni, onaj ko vam je izdao stan, on vam je izdao na reč i može sutra da vas izbaci ili da vam poveća kiriju - navodi Lazarevićeva.

Iz Pokreta ne davimo Beograd kažu da predlažu mere koje bi i to rešile.

- Onaj ko nema pisani ugovor može da tuži zakupodavca i predvideli smo zakonom prekršajne mere za zakupodavca i na taj način zakupodavac bira između toga da bude kažnjen ili da ostvaruje prihod od iznajmljivanja stana na jedan legalan način - navodi Kozma.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević poručuje da trenutno ne vidi rešenje kako bi predložena inicijativa mogla da se sprovede:

- Tu se zadire u ugovore koje ljudi sklapaju i teško ih je kontrolisati, čak i kad bi se takav propis doneo. Mislim da ga ne bi bilo teško izbeći, ali ovaj predlog govori o tome da Vlada ne vodi nikakvu socijalnu politiku.

Kontrolisana zakupnina i maksimalni iznos koji se obračunava na osnovu kvadrature stana i njegovim uslovima, lokaciji, energetskoj efikasnosti - primenjuje se godinama u mnogim evropskim gradovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati