Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 02. 2024. 07:27 2

Da li će se nastaviti trend skoka cena stanova?

Zbog velikog rasta cene stambenih kvadrata građani sa prosečnim platama sve teže mogu sebi da priušte kupovinu stana. Zato se sve više ljudi okreće najmu stanova. Kakav je odnos plata i cene stanova kod nas i u regionu? Šta će biti sa cenama stanova za prodaju?

Prosečni Evropljanin koji živi u iznajmljenom stanu otprilike polovinu svog dohotka izdvaja za kiriju, a u nekim gradovima to košta znatno više, prenosi N1.

Zbog snažnog rasta stambenih kvadrata građani sa prosečnim platama sve teže mogu sebi da priušte kupovinu stana. Zato ih se sve više okreće iznajmljivanju kao prihvatljivijoj opciji.

S druge strane, Politika piše da stručnjaci za promet nekretninama očekuju da će ove godine cene kuća i stanova u Srbiji stagnirati i predviđaju da će u drugoj polovini godine doći do povećanja broja odobrenih stambenih kradita.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja "Klaster nekretnina" Nenad Đorđević rekao je da su građani Srbije u drugom i trećem kvartalu prošle godine uglavnom očekivali pad cena nekretnina i odlagali kupovinu, što je u četvrtom kvartalu rezultiralo padom prometa. Taj pad se, prema njegovim rečima, najviše osetio u velikim gradovima - Beogradu i Novom Sadu.

Kako je još ranije bilo reči, čak 80 posto kupaca plaća stanove gotovinom. Agenti za nekretnine tvrde da cene stagniraju, ali da još neće padati - zbog inflacije, visokih kamata i sve većeg priliva stranog kapitala.

Cene u regionu

Đorđević je upoređujući cene nekretnina u Srbiji i drugim državama regiona istakao da su one kod nas niže i naveo da su se u nekim zemljama, kao što je recimo Nemačka, jače osetile posledice rasta euribora.

Međutim, najniže prosečne cene najma jednosobnog stana u centru su u Sarajevu (301 evro) i Skoplju (322 evra), dok su najviše u Berlinu (1.303 evra) i Rimu (1.084 evra).

Isti je odnos i za jednosobne stanove izvan centra. Najjeftiniji su u Sarajevu (214 evra) i Skoplju (227 evra), dok su najskuplji u Berlinu (949 evra) i Beču (733 evra).

Slična situacija je i kod trosobnih stanova.

Stanovanje u Beogradu

Kada se porede cene najma i prosečne plate - najgora situacija je u Beogradu. Za najam jednosobnog stana van centra Beograda potrebno je izdvojiti gotovo 60 odsto prosečne plate. Poređenjenja radi, u Zagrebu na najam takvog stana odlazi 40 posto plate.

Mesečni najam trosobnog stana van centra u Beogradu košta više od prosečne plate (107 posto), a u Zagrebu oko dve trećine prosečne plate.

Posle Beograda, po visini kirije u odnosu na plate slede Podgorica (51 posto za jednosobni stan; 89 posto za trosobni), te Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan).

Najpovoljniji odnos najamnina i plata ima Sarajevo, čiji građani za iznajmljivanje jednosobnog stana van centra izdvajaju 28 odsto prosečne plaće, a za trosobni 43 procenta.

Kada je u pitanju projekcija cena izdavanja stanova u Beogradu i ostalim većim gradovima u Srbiji, za narednu godinu većina agencija (64 odsto) veruje da će cene kirija stagnirati, 26 odsto da će opadati, dok 10 odsto misli da će doći do rasta cena, pokazala je nedavna anketa sajta 4zida.rs.

Kuda će ići cene stanova?

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda istakla je da indeks cena stanova za 2023. godinu, koji je objavio RGZ, potvrđuje međugodišnji rast cena od 5,75 posto i dodala da rast usporava zato što se menja odnos snaga u ponudi i potražnji.

- Kada pogledamo rast u odnosu na prethodni kvartal, vidimo da on polako usporava i sada iznosi samo 0,8 odsto, dok smo u prethodnim kvartalima imali međukvartalni rast od dva-tri odsto - rekla je ona.

I dodala da se posmatrajući indeks cena RGZ-a i trendove može očekivati da će se trend usporavanja cena nastaviti i u naredna dva kvartala ove godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati