Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

27. 11. 2022. 18:28 2

Godišnjica SNS nasilja: Šabac vam nećemo oprostiti

Na godišnjicu naprednjačkog nasilja na šabačkom mostu, 27. novembra prošle godine, ispred zgrade Opštinskog suda održan je protestni miting.

Božidar Katić, voditelj programa, ukazao jer da je tog dana pogažena država, da se policija desetak minuta pred kraj blokade mosta, sklonila i omogućila da se naprednjački batinaši obračunaju sa mirnim građanima, prenosi Danas.

Osnovni zahtevi sa ovog skupa je da se postupi po preporuci Zaštitnika građana, koja je tek nedavno doneta, gde je okvalifikovano da je policija nesavesno, zakasnelo i neefikasno postupila i da se preduzmu disciplinske mere protiv odgovornih lica u policiji.

Drugi zahtev je da se procesuiraju vinovnici napada na građane, gde su bili ugroženi i njihovi životi, a napadače sa bagerom, batinama i čekičima predvodili su fukcioneri SNS, navedeno je.

Advokatica Vera Palinkaš navela je institucionalno nasilje koje sprovodi Prekršajni sud šaljući na desetine poziva građanima koji su bili na mostu.

- Međutim, svi ti pozivi su nezakonski jer policija nije po Zakonu o policiji identifikovala građane, a sud je dužan da takve prijave odbaci. Samo je jedna sudinica odbacila takvu prijavu, ali su zato ostale sudije nastavile sa tom nezakonskom praksom - navela je advokatica Vera Palinkaš.

Ona se posebno založila da se do kraja sprovedu zahtevi građana, da se stane na kraj kriminalu jer ukoliko građani nemaju pravnu zaštitu - onda od te države nema ništa.

- A posledice su pogubne, jer ako nema pravde i budućnosti za našu decu, onda ta država i ne zalsužuje da postoji - navela je ona.

Ljiljana Perić, ekološka aktivistkinja, zahtevala je da se do kraja preispitaju slučajevi bezakonja, jer i nakon uredno podnetih krivičnih prijava proitiv batinaša nijedan sudski proces nije započet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati