Društvo i ekonomija

Dr Slavica Plavšić

24. 11. 2022. 06:49 1

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Za promenu, doza lepog

Porodična nasilja, nasilja u školama, inflacija, cene skaču u nebesa, čekaju nas besane noći, hladna zima u ledenim stanovima, restrikcije struje... Strahoviti pritisak na goloruki srpski narod na Kosovu i Metohiji, ističe kobni rok za tablice lažne države... Priština sa svojim američkim mentorima preti... Da li je sukob neizbežan? Nećemo ustuknuti pred pritiscima - nećemo napustiti institucije lažne države! I na barikadama ćemo braniti svetu srpsku zemlju na Kosovu i Metohiji...

Predaja nije opcija... Živela Srbija !

Strava, užas... Senzacionalno, skandalozno, užasavajuće, beznadežno... Novine su postale crne hronike, opasnosti vrebaju za svih strana, sluđeni narod u Srbiji gleda u svog predsednika kao u jedinog svevišnjeg spasitelja. A vođa, kao i svaki diktator pronalazi sve moguće načine da u takvoj atmosferi straha i zbunjenosti, čas obećava sve moguće i nemoguće, čas plaši narod, čas viče, čas uzdiše... Obraća se naciji bar tri puta nedeljno sa kontradiktornim porukama koje u međuvremenu uspešno dopunjuju njegovi izdresirani kerberi sa malih ekrana, portala, novina i društvenih mreža.

Ne propušta se nijedna prilika da se upute otrovne strele ka Hrvatskoj i njenim zvaničnicima.

Makar to bilo i u obliku izjave Ane Brnabić da je vazduh u Zagrebu mnogo zagađeniji nego u Beogradu, koju saopštava smatrajući valjda to svojim ličnim uspehom, pošto se ničim dobrim ne može pohvaliti.

Mi mali, obični ljudi izvan sistema i visoke politike, sablažnjeno posmatramo, gunđamo, komentarišemo, protestujemo, bunimo se... doduše najviše i najžeće svojim tastaturama na telefonima i računarima.

Brinemo naše svakodnevne male i velike brige, kako da preživimo od prvog do prvog, kako da platimo račune, kako da platimo zdravstvene usluge...

Brinemo i kako da se zaštitimo od gripa i korone i zašto u Srbiji još uvek nema novih bivalentnih vakcina protiv kovida. Ove vakcine štite od najnovijih sojeva virusa, odobrene su u Evropi i Americi u avgustu, a od septembra se daju i u zemljama Evropske unije, znači i u Sloveniji i Hrvatskoj.

Do pre nekoliko dana se nije znalo da li će i kada nove vakcine stići u Srbiju.

Otkud onda naslov ove priče: Za promenu, doza lepog?

Upravo tim povodom, na društvenim mrežama se pojavila i ova priča.

Tragom naših oglašavanja, građani koji nisu više želeli da čekaju, uputili su se u susednu Hrvatsku po svoju dozu vakcine.

Ni u Hrvatskoj ne postoji veliko interesovanje za nove vakcine, pa su i oni omogućili i strancima koji to žele, da kod njih besplatno prime vakcinu.

Na predlog gospodina Dejana Beatovića iz Beograda, prenosim njegove utiske iz Slavonskog Broda.

"Zahvaljujuci vašim informacijama skupili smo se nas nekoliko i otišli smo juče u Hrvatsku, u Slavonski Brod po vakcine. Primljeni smo izuzetno lepo i profesionalno, a utisci su veoma dobri. Dali su nam takođe sve dodatne informacije o tome gde bismo mogli da dobijemo zvanične sertifikate, a to su njihove ljekarne. Apotekarka je takođe bila jako ljubazna i predusretljiva. Za nas iz Srbije nije bilo administrativnih problema oko izdavanja sertifikata. Ali jeste za jednu osobu iz našeg društva koja je predhodno vakcinisana u SAD, pa je apotekarka je uložila priličan napor da i njoj uradi sertifikat.

Hvala im zaista mnogo.

Nešto što nema veze sa vakcinama je i parking mesto, za koje nismo znali kako da platimo telefonom, SMS porukom a kune nismo imali. Onda sam ja otišao da zamenim novac i pošto sam imao 10 evra, zamolio sam službenicu da mi vrati 5 evra jer nam kune nisu više bile potrebne. Ljubazna službenica je svakako videla da nisam iz Hrvatske, pa, pošto nije imala da mi vrati evre, poklonila mi je svojih 5 kuna za parking".

Dejan je, inače, rođen i živeo u Beogradu do kraja 1998. godine, kada je, zbog Miloševićevog režima napustio Srbiju i preselio se u Ameriku. U Beograd se vratio 2017. godine.

"U Hrvatskoj sam poslednji put bio bio pre više od 35 godina i ovo mi je zaista vrlo lep osećaj da nismo sve zgazili iza sebe i da još uvek ima dobrih ljudi.

Voleo bih da napišem neki tvit o svom lepom iskustvu iz Hrvatske, ali to niko ne bi ni pročitao.
Možda bi ovo mogao biti način da moje poruke pohvale stignu do ustanove gde smo primili vakcinu, do apotekarke koja nam je izdala sertifikate i do gospođe iz menjačnice koja mi je platila parking iako me verovatno vidi jedini put u životu.

Stojim iza toga da je, posle 1986. godine, moj susret sa Hrvatima i Hrvatskom bio izuzetno prijatan i da će mi ostati u najlepšim uspomenama. Vratio sam se u Beograd u miru i zadovoljstvu zbog saznanja da ipak nije sve porušeno iza nas, iako se naši političari trude da nas otruju mržnjom i strahom u odnosu na naše komšije. Voleo bih da moja zahvalnost i zadovoljstvo posetom Hrvatskoj dodje i do te medicinske ustanove gde smo primili vakcine i dobili sertifikate, ali i do zvaničnika obe države.

Možda će neko od njih ovo pročitati a i nešto naučiti. Vama mnogo hvala".

Zdravstvena ustanova: 900032570 NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BRODSKO-POSAVSKE ZUPANJE, Stanka Vraza 2a, Slavonski Brod.

Doktor, Igor Ivic-Hofman, http://dr.med.spec. epidemiologije.

U istoj ovoj ustanovi i kod istog doktora, vakcinu je primio i naš profesor Zoran Radovanović, njegova supruga i prijatelji.

Kada bi bilo više ovakvih priča, ljubazne pomoći s jedne i zahvalnosti sa druge strane, a manje zapaljive retorike s početka teksta, možda bi se pojavio i tračak nade da možemo da stvorimo bolje društvo u kome bismo lakše disali i lepše živeli.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati