Društvo i ekonomija

Milan Zarić

23. 11. 2022. 06:00 34

Slobodan Prvanović: Banda na vlasti je ubila Srbiju!

Društveno uređenje u Srbiji nije ni kapitalizam ni socijalizam već kriminalizam. U tom sistemu pervertiranih vrednosti, napravljenom zbog umobolnih potreba vrhovnog ludaka, plejada kojekakvih likova u ministarskim foteljama služi samo za to da se, otvorenih usta, dive bezgrešnom, nepogrešivom, svevišnjem vođi. To im je funkcija, a ne ono što im piše u opisu radnog mesta - istakao je Slobodan Prvanović, doktor fizičkih nauka i istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu u intervjuu za Direktno.rs.

Srbija je u, čini se, nikad većoj društvenoj krizi. Inflacija je sve veća, poskupljenja su na sve strane, tu je i situacija na Kosovu i Metohiji... Vidite li izlaz iz krize i kako da se država izbori sa njom?

- Aktuelni režim, koga ja doživljavam kao okupacioni, odavno je srušio i uništio sve državne organe, tela i institucije. Od njih nam je ostao samo bezvredni šut. Građani su odavno potpuno opljačkani. Nas više ne pljačkaju jer više nema šta da se opljačka. Besomučnim zaduživanjima, koja se koriste za projekte putem kojih raspikuće gledaju da se neotesano obogate, režim sada, zapravo, pljačka buduća pokolenja. Za to vreme cene najvažnijih proizvoda rastu zastrašujućom brzinom, što izaziva ogroman strah kod građana, a kod mnogih ugrožava i goli opstanak. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije brani veleizdajnik koji svoju politiku permanentnih poraza zataškava nekakvim disklejmerima i obmanama. Građane Srbije, tako, obmanjuje da se zaklinjanjem u tzv. skupštini tzv. države Kosovo čuva integritet Srbije, pri čemu se u toj tzv. skupštini zaklinje na čuvanje integriteta tzv. republike Kosovo. Dakle, kriza je sveopšta, ali država tu ne može da pomogne građanima jer države nema. Srbiju, kao državu, banda na vlasti je odavno ubila i ono čemu sada svedočimo je kremacija njenih posmrtnih ostataka.

Nova Vlada je imenovana krajem oktobra, kada su novi ministri stupili na funkcije. Da li će se nešto suštinski promeniti ili će sve ostati po starom?

- Ta grupa koristoljubivih poltrona, koja sebe voli da naziva Vladom, uopšte nema nameru da nešto menja. Društveno uređenje u Srbiji nije ni kapitalizam ni socijalizam već kriminalizam. U tom sistemu pervertiranih vrednosti, napravljenom zbog umobolnih potreba vrhovnog ludaka, plejada kojekakvih likova u ministarskim foteljama služi samo za to da se, otvorenih usta, dive bezgrešnom, nepogrešivom, svevišnjem vođi. To im je funkcija, a ne ono što im piše u opisu radnog mesta. Neki od tih likova, čak i kad bi hteli da urade nešto za opšte dobro, usled intelektualne insuficijencije koja ih je i preporučila za ministarska mesta u ovakvom sistemu, ne bi mogli da odmaknu dalje od toga da zaliju cveće u svojim kabinetima. Oni koji nisu očigledni bilmezi i mamlazi u toj skupini poltrona prihvatili su se te sramotne uloge služenja eskaliranom ludaku samo zato što im je koristoljublje glavna karakterna osobina. Zato nema apsolutno nikakve šanse da se odatle dobije išta korisno za društvo.

Svedočili smo prošle nedelje neprijatnim scenama u Skupštini Srbije i uvredama koje su poslanici Srpske napredne stranke upućivali  opoziciji. Kako ste Vi sve to doživeli?

- To što su poslanici Srpske napredne stranke radili u Skupštini je ono što je bilo i očekivano. Oni su odabrani da bi radili to što rade i bilo bi zbunjujuće iznenađenje kada bi manifestovali išta osim sirove ili, u najboljem slučaju, loše upakovane agresije. Dakle, tu me ništa nije iznenadilo. Skoro svako gledanje bilo čega što ima veze sa politikom na RTS-u je jedno gorko iskustvo. To važi i za veći deo prenosa skupštinskih zasedanja. Čini mi se da mnogi pristojni ljudi imaju transfer sramote kad vide naš skupštinski brlog. Onakvo vođenje rasprave verovatno ne može da se vidi ni u najgorim birtijama.

Opozicija se posle aprilskih izbora vratila u skupštinske klupe. Kako Vam izgleda delovanje opozicionih poslanika u Parlamentu?

- Malo je reći da me je iznenadilo, nego me je zaprepastilo ponašanje dela opozicije. Zaista nisam očekivao da će se sa opozicione strane čuti onolika količina populističkog lupetanja i onakva neuravnotežena dreka. Nisam očekivao da ću videti pripita bulažnjenja ili jeftino glumljenje mangaša i alfa mužjaka. Tako srozavanje dela opozicije je za mene bilo šokantno. Uopšte me ne bi čudilo da je, recimo, džiberka u toku ekspozea pljuvala na pod ili da je posle stavila čačkalicu u usta, ali me je prenerazilo ono primitivno ponašanje onih za koje sam mislio da su za suštinsku promenu sistema. Ispostavilo se da ti estradni političari nisu opozicija ovima štetočinama na vlasti nego su im samo konkurencija.

Kada bi, po Vašem mišljenju, moglo da dođe do smene vlasti?

- Prošli izbori su bili bolno, ali otrežnjujuće iskustvo. Uz punu svest o tome da su uslovi neregularni, da okupaciona vlast preti, ucenjuje i podmićuje glasače i kontrolore, da o objektivnom izveštavanju RTS-a i nacionalnih televizija nema ni govora, očekivali smo bolji rezultat za opoziciju. Projekat širokog ujedinjavanja opozicije nije uspeo, a ispostavilo se da je bio i sazdan na trulim osnovama. Odmah nakon izbora, Narodna stranka je pokazala svoje pravo lice. Nema nikakve dileme oko toga da su oni podmuklo parazitirali na račun Stranke slobode i pravde. Njima je, očigledno, bilo samo stalo da se uvuku u parlament i čim se to desilo, poneli su se onako kako to obično radi bednik kada se, umesto da se zahvali onome kome duguje uslugu, na njega osvetnički ostrvi. Nažalost, Demokratska stranka se u toj situaciji postavila uobičajeno kilavo.

- Amatersko komunalno preduzeće Ne davimo Beograd je, preko svog istaknutog člana, i nakon izbora, kao što je to bilo i pre njih, vodilo neurotično destruktivnu politiku spram ujedinjavanja opozicije. Zato sada treba pogledati istini u oči i shvatiti da nosioci neophodne promene sistema ne mogu da budu svi koji se busaju u opoziciona prsa. Ima, nažalost, tu i vrhunskih hohštaplera, u odnosu na koje neki pripadnici režima deluju kao puki amateri. Od njih treba napraviti sanitarni otklon kako bi se sačuvalo zdravo opoziciono jezgro, a da nam se ne bi opet desilo traumatsko iskustvo kakvo smo imali posle petog oktobra, kada se u okviru demokratske opozicije sedimentisao talog poznat pod nazivom žuta bagra. Zatim se mora prepoznati koja od istinskih opozicionih stranaka ima najviše šansi da na nekim sledećim izborima porazi vladajuću bandu, pa onda videti kako joj se u tome može pomoći okupljanjem oko nje kao stožera i aktivnom podrškom u kampanji. To je put koji, čini mi se, jedini vodi ka onome što je cilj, a to je podizanje države iz pepela, revitalizacija institucija, obezbeđivanje poštovanja zakona, prestanak pljačke, otvaranje medija i sveopšta kultivacija Srbije do nivoa civilizovane države - zaključio je Prvanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati