Društvo i ekonomija

Promo

17. 11. 2022. 13:29 0

Kako očuvati intimu doma u 21. veku?

Vaš dom je vaše mesto pod suncem. Vaš kutak, vaš komadić raja, u kojem skidate sve maske, opuštate se i možete biti u potpunosti svoji. Tu dočekujete najbliže ljude, veselite se ili tugujete, udobno ušuškani u prostoru u kojem se osećate bezbedno. Kuća ili stan ne postaju dom potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine. Ulazite u prazan objekat, golih zidova, kojem treba da udahnete deo vaše ličnosti i karaktera. To činite korak po korak. Obilazite salone nameštaja i birate komade koji će krasiti prostorije vašeg doma. Svaki od njih ima priču, koje se jasno sećate. Čarkate se sa partnerom oko boja i tekstura, a u nekim momentima kao jedno uskliknete "to je to!" kad vidite predmet koji kao da na sebi nosi vaše ime.

Putujete. Sa putovanja donosite sitnice, one male detalje koji dnevnu sobu nalik izložbenom salonu pretvaraju u vašu ličnu oazu. Lampa sa istoka, kutijica za nakit sa primorja, ulje na platnu koje ste našli u jednoj šarmantnoj antikvarnici u popločanoj uličici zlatnog Praga.

Ima tu predmeta koji imaju veliku materijalnu vrednost, ali i onih koji nose sentimentalnu notu, zbog koje su neprocenjivi. Nasleđe ili pokloni dragih prijatelja koje čuvate kao kap vode na dlanu, jer simbolizuju ljubav i poštovanje. Sve je lepo, sve vam je drago i bitno.

Vremenom se i vaša mala porodica širi, a ona jedna prostorija, za koju ste prećutno znali čija će biti, konačno dobija namenu. Useljavate krevetac, instalirate baldahin, punite dečiju komodu odećicom mekom poput oblaka koji miriše na najfiniji bebi puder.Svesni ste da bajke ne postoje, ali u nekim momentima vam se čini da je vaša svakodnevica, nepotresana velikim problemima, idilična i svetla, poput onih proizašlih iz pera Hansa Kristijana Andersena. No… Znate da svaka bajka ima prevrat i zlikovca koji je na misiji da pokvari sreću glavnim junacima? Nažalost obično tako biva.

Život poprima neočekivane obrte onda kada najmanje to očekujete.

Jednog dana parkirate automobil na prilazu vašem domu. U stomaku vam se javlja nemir, onaj nalik blagoj tremi i strepnji, iako vaša svest ne registruje uzrok ove anksioznosti koja počinje da tinja. Upravo ste se vratili sa odmora. Planinski vazduh je prijao svima, proveli ste par lepih dana i uz pesmu i tapšanje malenih ručica ste se vratili natrag, u svakodnevicu.

Izlazite iz automobila, otkopčavate pojaseve dečijeg sedišta, uzimate dete i idete u kuću. Prtljag ćete kasnije, kada popijete kafu i osvežite se malo. Usput mašete komšijama, koji vam veselo otpozdravljaju iz svog dvorišta. Sve deluje potpuno normalno.

Okrećete ključ u bravi, čujete poznati škljoc, otvarate vrata i ulazite. Na pragu dnevne sobe zastajete sleđeni. Borite se da uhvatite dah, kao da je kiseonik oko vas razređen. Otvarate usta, ali glas ne izlazi. Šok, neverica i zbunjenost. "Šta je ovo?" - uspevate da procedite, dok se teturate unazad.Nameštaj u vašem domu je ispomeran. Tepih podignut. Dokumenta razbacana svuda po podu. Lampa, ona dragocena staklena orijentalna lampa, je razbijena. Sadržaj svake fioke je izvrnut i istrešen. Slike su skinute sa zida, ali bar su tu… sem jedne koja fali. Dok hodate kroz krhotine i nered, kao munja vam para um pomisao šta je sa ostalim prostorijama vašeg doma!? U svega par koraka, nošeni adrenalinom, dolazite do vrata spavaće sobe koja je u istom stanju. Ni soba vašeg voljenog mezimčeta nije pošteđena. Sve je pretrešeno. Proveravate mesta na kojima držite novac i nakit. Nema ih.

Sedate na najbližu stolicu, dok se u vama smenjuju osećanja. Besni ste toliko da biste smrvili svet kao od šale. Osećate se oskvrnuto. Neko je povredio vašu intimu, neko je razgledao i dodirivao vaše lične predmete. Procenjivao ih. Odneo ih. Neko je imao uvid u vaš stil života. Neko kome vi to ni u ludilu ne biste dozvolili. Osećate se kao da vam je izmaknuto tlo pod nogama. Postoji li uopšte mesto gde ste bezbedni? Vaš dom je to bio, ali… više nije.

Skupljate krhotine dok telefonirate policiji. Pripadnici dežurne službe su brzo na vašoj adresi. Odgovarate im na pitanja, dok šetaju vašim domom i analiziraju zatečeni prizor.

"Imate li sistem za video nadzor? Kamere, da li su nešto zabeležile?"

"Ne.. ovo je miran kraj. Nikada se nije desilo nešto slično. Znate, ovde nema problematičnog sveta. Kako bih vam rekao… Komšiluk su sve fini ljudi, ugledni… Nikada ne bih pomislio da ovo može da se desi."Video nadzor je prevencija zbog koje ćete najviše žaliti, ako je ne preduzmete. Bez obzira u koliko finom kraju grada živite, bez obzira što se “takve stvari u vašem kraju ne dešavaju”. Kriminal se dešava uvek i svuda i niko nije bezbedan.

Lopovi nisu dva smotana lika, poput onih u filmu “Sam u kući”. Ne nose crni povez preko očiju, nisu naivni, ni smešni. Lopovi pomno biraju i prate svoje žrtve. Posmatraju ih i analiziraju njihove navike, nekad čak i mesecima pre nego se odluče za izvršenje krivičnog dela. Što je ulog veći i vredniji, pristup je ozbiljniji.

Jedna fotografija na društvenim mrežama je dovoljna da se sazna da ste na putu. Ne morate čak ni biti osoba koja će je objaviti - može vas neko označiti na zajedničkoj slici. To će onima koji vrebaju vaše odsustvo biti znak da se pokrenu.

Postoji li način da se zaštitite? Postoji i prilično je jednostavan. Ako instalirate komplet za video nadzor imaćete uvid u dešavanja na području na kojem kamere imaju domet 24/7, bez obzira gde se nalazite. Bilo da ste na moru ili planini, u zemlji ili inostranstvu, jednim klikom mobilnog telefona biće vam prikazana slika vašeg doma u realnom vremenu. Ukoliko postoji potreba lako možete poslati nekoga da proveri stanje na terenu. Ova funkcija je zgodna i kada kod kuće imate bolesne članove porodice ili želite da proverite novu dadilju, da ne spominjemo dokazni materijal za policiju, koji počinioce može brže privesti pravdi.Istraživanja su pokazala da kamere na spoljnim zidovima vašeg doma, strateški postavljene tako da prolaznicima budu uočljive, značajno smanjuju mogućnost da uljezi oskvrnu vaš dom. Vaše dragocenosti u većini slučajeva imaju cenu. Vaš mir je nema. Razmislite o tome i zaštitite ga na vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati