Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

14. 11. 2022. 11:22 32

RTS traži povećanje TV pretplate!

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević objavio je u tekstu na sajtu Radio-televizije Srbije da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Vojvodine dogovorio da nadležnima upute predlog da se produži finansiranje javnih medijskih servisa, i to kroz kroz račune za struju bez vremenskog ograničenja.

Kako je navedeno na sajtu RTS, dogovoreno je i da zajedno traže da se poveća pretplata, kao i da i RTS i RTV dobijaju novac iz budžeta, te da se o povećanju plata zaposlenih još ništa ne zna.

- Prvo, generalni direktor nije razgovarao sa sindikatima. Drugo, predstavnici RTS-a koji su razgovarali sa njima, nisu im rekli da nema povećanja plata. Rekli su da se još ne zna kako će izgledati finansije RTS-a u 2023. Da, baš tako: ne zna se. Ali je i rečeno da se finansijski plan pravi kao da će da bude povećanja plata u skladu sa porastom minimalne cene rada - piše Bujošević.

Kako on kaže, po običaju generalni direktor Javnog servisa već u leto počinje razgovore sa nadležnim organima vlasti o finansiranju RTS (a time posredno i RTV) u narednoj godini.

- Ove godine za "požurivanje" tih razgovora postoji dodatni razlog: ističe odluka o finansiranju RTS-a i RTV-a putem računa za struju. Generalni direktori RTS i RTV su se dogovorili da upute nadležnima predloge: da se produži finansiranje javnih medijskih servisa putem računa za struju bez vremenskog ograničenja (sada su odluke o tome imale vremenski određen rok trajanja), da se poveća pretplata i da RTV i dalje dobija deo iz budžeta Srbije, a i da RTS ponovo dobija novac iz budžeta.

Bujošević podseća da se "u 2021. i 2022. godini RTS odlukom generalnog direktora dobrovoljno odrekao po 26 miliona evra godišnje koliko je po propisima trebalo da dobije iz budžeta".

- Po zakonu, odluku o visini pretplate donose upravni odbori RTS i RTV. Tačno je i da su oni doneli odluku još 2015. godine da pretplata od 1. januara 2016. iznosi 500 dinara što bi bilo povećanje skoro za četiri puta. Pretplata danas iznosi 299 dinara i u određenom procentu je dele RTS i RTV - poručuje direktor Bujošević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati