Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

03. 11. 2022. 18:12 4

BG elektrane dale pola miliona klubovima i udruženjima

U toku 2020. i 2021. godine, Beogradske elektrane su uplatile 59 miliona dinara (oko 502.000 evra) donacija sportskim klubovima, nevladinim organizacijama, privatnim firmama, Policijskom sindikatu Srbije i humanitarnim organizacijama, piše Nova ekonomija.

Državna revizorska institucija (DRI) upozorila je da su Beogradske elektrane od 2019. godine svake naredne godine uvećavale troškove za donacije i sponzorstva. Tako je 2020. godine potrošeno 19 miliona dinara, a 2021. godine skoro 40 miliona dinara.

To nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, odnosno Smernicama za izradu godišenjeg programa poslovanja, navodi DRI u izveštaju.

Vlada je, naime, smernicama predvidela da javna preduzeća od 2019. godine ne smeju da uvećavaju svoje troškove za donacije, sponzorstva i humanitarne aktivnosti, već da se trude da ih dodatno racionalizuju, piše Nova ekonomija.

To znači da Beogradske elektrane nisu smele da potroše više novca za donacije 2020. i 2021. godine nego što su potrošile 2019. godine.

Međutim, Beogradske elektrane su i 2020. i 2021. godine planirale po 20 miliona dinara više za donacije nego što je to bio slučaj godinu ranije.

Na spisku primalaca donacija nalazili su se sportski kik-boks, džudo, košarkaški i fudbalski klubovi, Policijski sindikat Srbije, nevladine i humanitarne organizacije.

Prema objašnjenju odgovornih lica dobijenih u postupku revizije DRI, direktor je odobravao donacije.

Zahtev za donaciju u kome je navedena svrha zbog čega se traži donacija je dostavljan preduzeću, nakon čega se proselđivao direktoru. On je, u svakom konktretnom slučaju, u skladu sa svojim ovlašćejima, odlučivao da li će biti dodeljena donacija, kao i koliki je odbreni iznos donacije.

Međutim, DRI upozorava da preduzeće u 2020. i 2021. godini nije imalo usvojen interni akt koji su propisana pravila i procedure dodele donacija, odnosno kojim su utvrđeni kriterijum za korišćenje sredstava za donacije.

Nadzorni odbor je u toku revizije, u junu 2022. godine, usvojio Pravilnik o odobravanju donacije kojim su utvrđena načela doniranja, namena odobravanja donacije, kao i to kome se mogu odobriti donacije i kako izgleda postupak odobravanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati