Beograd

Direktno.rs

16. 10. 2024. 10:24 1

Srbija centar: Beogradske elektrane i dalje pljačkaju građane

"Beograđani početak i ove grejne sezone, pored hladnih radijatora, dočekuju sa neugrađenim uređajima za merenje stvarno utrošene toplotne energije za grejanje stanova. Napominjemo da je merne uređaje - kalorimetre JKP "Beogradske elektrane" bilo dužno da obezbedi, shodno odredbama članova 47 i 48 "Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu" ("Službeni list grada Beograda", br. 43/2007, 2/2011, 29/2014, 19/2017, 26/2019, 101/2019 i 65/2020.)", navodi se u saopštenju beogradskog odbora Srbija centra koje prenosimo u celosti.

"Takvim neodgovornim ponašanjem JKP "Beogradske elektrane" već duži niz godina onemogućava građane Beograda da i ovu komunalnu uslugu plaćaju po osnovnom principu načina plaćanja komunalnih usluga propisanog članom 3 "Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda" ("Službeni list grada Beograda", br. 24/2003, 11/2005, 2/2011, 34/2014, 19/2017, 85/2019, 38/2021 i 101/2021) kojim je propisano da se, pored ostalih, naknada za potrošenu toplotnu energiju za zagrevanje stanova plaća mesečno NA OSNOVU STVARNOG UTROŠKA TOPLOTNE ENERGIJE u mesecu za koji se vrši obračun, a ne paušalno po kvadratnom metru. Ovakvim nezakonitim radom JKP "Beogradske elektrane" svakodnevno pljačkaju građane Beograda, s obzirom na to da se tokom cele godine, putem uplatnica Infostana, naplaćuje isporučena toplotna energija.

Pored toga, primenom zastarelog načina obračuna utrošene toplotne energije po metru kvadratnom, JKP "Beogradske elektrane", umesto da promovišu racionalno i odgovorno korišćenje isporučene toplotne energije i podižu ekološku svest kod korisnika usluga, demotivišu građane Beograda da racionalno i štedljivo koriste energente.

Aktuelna vlast namerno izbegava da ujednači propise u ovoj oblasti sa zakonima Evropske unije, iako bi, kao zvanični kandidat za pristupanje, to morali da urade. Na ovaj način jedinu korist imaju javna komunalna preduzeća koja distribuiraju toplotnu energiju, na veliku štetu građana", zaključuje se u saopštenju GrO Srbija centar Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati