Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 09. 2024. 07:48 6

Prointeru više od pola miliona evra za dva ugovora sa Infostanom

"Infostan“ je dodelilo posao nabavke interaktivne table, vredan više od 13.500 evra firmi "Prointer sistem", u kojoj je uoči prošlogodišnjih izbora radio SNS kol centar, ali i koja se povezuje sa Slavišom Kokezom. Ono što je posebno interesantno jeste da je Infostan odabrao najskuplju pristiglu ponudu, s obzirom na to da su još dve firme mogle da nabave ovu tablu za daleko manje novca - i to za do 1,2 miliona dinara manje. Ova firma je od "Infostana" samo nekoliko dana ranije dobila još jedan posao, vredan više od pola miliona evra.

JKP "Infostan tehnologije" je 27. avgusta dodelilo posao kupovine interaktivne table, za potrebe prezentacije i sastanaka, a novac koji je za to namenilo ovo preduzeće meri se u iznosu od 1.596.000 dinara sa PDV-om, a to je oko 13.600 evra.

Posao je dodeljen kompaniji "Prointer sistem", a vrednost ugovora je tačno 1.596.000 dinara, baš kao što je bila procenjena vrednost. Ovo, inače, nije praksa, s obzirom na to da su ponude uglavnom nešto niže od maksimalne procenjene vrednosti.

"Prointer" nije bio jedini ponuđač, što je takođe neuobičajeno, jer je česta praksa da se na tendere javlja samo jedna firma.

Šta su nudile druge firme?

"Division visual solution" i firma u vlasništvu dvojice Rusa "ITmathics" takođe su poslale svoje ponude, ali obe su odbijene, iako su drastično niže od "Prointerove" ponude. Tako je firma "Division visual solution" ponudila da nabavi interaktivnu tablu za 885.600 dinara sa PDV-om, što je oko 7.600 evra. "ITmathics" je podneo najnižu ponudu, od 379.334 dinara, dakle oko 3.200 evra, takođe uključujući PDV.

Ostale bitne stavke bile su iste u sve tri ponude - rok plaćanja je 15 dana, ponuda važi 30 dana, a rok za instalaciju table je tri dana. Jedina razlika je to što je firma "Division visual solution" ponudila da tablu isporuči u roku od šest, a preostale firme u roku od osam nedelja.

Zbog toga se postavlja sasvim logično pitanje - kako to da je "Prointer" dobio posao ako je njihova ponuda, na prvi pogled, najpovoljnija? Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora u koju je Nova.rs imala uvid, kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je u skladu sa kriterijumom najniža ponuđena cena.

Ipak, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, ponuda firme "ITmathics" nije bila odgovarajuća, jer nisu naveli da li tabla može da funkcioniše na temperaturi od nula do 40 stepeni, na vlažnosti od 10 do 95 odsto i na visini rada manjoj od 5.000 metara, a ni ostale tehničke specifikacije nisu bile u potpunosti ispunjene.

S druge strane, tabla koju je ponudila kompanija "Division visual solution" može da funkcioniše "samo" do 90 odsto relativne vlažnosti vazduha. U zvaničnoj dokumentaciji navodi se i da tabla ove firme nema tehnologiju protiv plave svetlosti, niti TUV Rheinland sertifikat.

Od "Infostana" još pola miliona evra

"Prointer" je od "Infostana" dobio još jedan posao, svega nekoliko dana ranije. Preciznije 16. avgusta je "Infostan" dodelio posao nabavke sistema za napredno otkrivanje pretnji, bezbednosnih informacija i upravljanje događajima "Prointer sistemu" i "Prointer vebu", firmama sa istim vlasnikom i adresom.

U pitanju je posao vredan 60.480.000 dinara, uključujući PDV, što je oko 517.000 evra.

Po već ustaljenoj praksi, "Prointer" je na ovom tenderu bio jedini ponuđač.

SNS kol centar na adresi "Prointera"

Firma "Prointer" našla se u fokusu javnosti uoči prošlogodišnjih, decembarskih izbora, kada je CINS otkrio da se na adresi firme, u Dunavskoj BB, nalazi kol centar SNS-a.

Nakon što je priča o radu kol centra objavljena, zaposlenima u ovoj firmi stiglo je upozorenje iz kadrovske službe da ne napuštaju objekat do kraja radnog vremena, uz napomenu da će svi ulazi kompanije biti zaključani.

Pre nego što je utvrđeno da je SNS kol centar na istoj adresi kao i ovo preduzeće, ona se u javnosti dovodila u vezu sa bivšim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom, kojeg su provladini mediji optužili da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića i da je zaradio 640 miliona evra. Kokezi se tada gubi svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama, nalazi se u inostranstvu. Iz "Prointera" su, s druge strane, demantovali bilo kakvu povezanost sa Kokezom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati