Društvo i ekonomija

Dr Slavica Plavšić

04. 11. 2022. 06:00 28

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Produžena ruka Boga

Uveliko i na svim nivoima je aktuelno komentarisanje nove vlade i starih i novih ministara. Kao i obično, duboko podeljeni i polarizovani građani Srbije i akademska javnost izlaze sa komentarima koji se kreću u sasvim suprotnom relacijama. Jedni se dive, oduševljeni su novom vladom, drugi tvrde da je svejedno koliko će biti ministara i ko će biti oni, kada ionako o svemu odlučuje samo jedan čovek, treći su ogorčeni izborom ministara naročito za resor za koji su zainteresovani.

Nova ministarka zdravlja u vladi Srbije je poznata doktorka, specijalista neurohirurgije, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju. Kada se gleda njena zvanična biografija, deluje vrlo impresivno. Postigla je maksimum u medicinskoj karijeri, veoma je priznata i cenjena kao neurohirurg u Srbiji i šire. I tu se zaista nema šta zameriti.

Pa u čemu je onda problem? Na samo pominjanje njenog imena reakcije su burne i podeljene. Zahvalni su joj pacijenti i članovi porodica onih koje je lečila i izlečila i njima je žao što se uopšte bavi politikom. Oni drugi, kojima nije bila potrebna lekarska pomoć ove doktorke, sa velikom skepsom reaguju na njeno mesto u Vladi Srbije, zbog mnogobrojnih kontraverznih izjava kojima njena biografija obiluje.

"Vredna, ambiciozna, uporna, istrajna, posvećena, borbena, stručna, profesionalna, ali i tvrdoglava i svojeglava", ovo su samo neki od epiteta kojima kolege i pacijenti opisuju novu ministarku zdravlja dr Danicu Grujičić

Doktorka Grujičić je poznata po glorifikaciji svojih profesionalnih uspeha i po svojim izjavama da se, kada spasi nekog pacijenta, oseća kao "produžena ruka boga"!? Nije mi poznato da se još neki lekar na takav način eksponira. U tom slučaju, Srbija bi imala na hiljade znanih i neznanih "bogova".

- Oduvek je bila svesna koliko je za napredovanje u karijeri važan politički aktivizam i pripadnost vladajućoj političkoj stranci. Kaže da je znala da mora da bude član Saveza komunista Jugoslavije da bi radila na neurohirurgiji i napredovala u struci.

- 2012.godine je bila jedan od predsedničkih kandidata, ali je ostala daleko ispod cenzusa.

Dr Grujičić je poznata još po mnogim drugim čudnim izjavama i postupcima, po bučnim i nervoznim izjavama praćenim izraženom gestikulacijom, naročito na Hepi televiziji gde govori o tome da su nas svi na svetu napadali... osim možda Rumuna jer je njihova princeza bila naša kraljica.

Veoma je izraženo njeno potcenjivanje opasnosti od epidemije Covid 19.

To ima za posledicu i rani "prodor" Covid 19 infekcije u Institut za onkologiju i radiologiju, na čijem je ona čelu, ali tu činjenicu dr Grujičić nikad nije komentarisala.

Veliki greh nosi na duši zbog negiranja da su mnogi lekari umrli samo od Covid 19. Da li taj greh može da joj oprosti i onaj sjajni momak koga je i lično poznavala i bila jedan od njegovih učitelja.

"Izvini, Nešo, nismo mogli da ti pomognemo"...

Čak se i sama vakcinisala tek nakon godinu dana od početka epidemije, i to vakcinom Sputnik V koja je navodno proizvedena u Srbiji?! Sudeći po situaciji u Institutu Torlak, malo ko je poverovao da je vakcinu protiv kovid 19 uopšte i primila. U redu, možda je i primila dve doze ruske vakcine, ali treću dozu sigurno nije, a trebalo je da primi među prvima jer radi u zdravstvu sa najteže obolelim pacijentima, ali i po svim drugim mogućim indikacijama. Isto kao i predsednik Vučić. S tim što je on od svog primanja Sinofarm vakcine, samo na njemu svojstven način, pravio spektakl mesecima i na kraju, posle nekoliko odlaganja, otišao helikopterom čak na Rudnu glavu i tamo konačno primio vakcinu koju mu je dala ne sestra kao svima nama, nego doktorka lično.

Gest je, sasvim džentlmenski, bio propraćen darivenjem buketa cveća šarmantnoj doktorki i ovacijama okupljenih građana.

Doktorka Grujičić je bila prva na izbornoj listi SNS-a. Sa ponosom je prihvatila tu ulogu govoreći da je dobila: "poziv koji se ne odbija". Sećamo se njenih, ponekad veoma agresivnih nastupa u predizbornoj kampanji.

Kada se već nije proslavila u predsedničkim izborima, a svesna da se njena karijera neurohirurga bliži kraju, onda joj se pozicija ministra zdravlja učinila kao idealan način da svoju važnost i moć eksponira na najbolji mogući način.

Želja dr Grujičić da postane ministarka je bila neverovatno jaka i neskrivena. Možda se može meriti jedino sa Vučićevom željom da bude predsednik Srbije.

Kada je videla da se formiranje vlade suviše odužilo, da su se pojavili još neki prilično jaki konkurenti za tu poziciju, onda je doktorka počela sasvim otvoreno i jasno da za tu funkciju predlaže sebe.

"Prihvatila bih da budem ministar, zašto da ne? Imam ideje šta i kako treba da se radi i ako mi ponude ja neću odbiti“, izjavila je dr Grujičić 1.8 2022.godine za portal Nova, a sličnu izjavu je dala i za Politiku 28.8 2022. godine.

Krajem oktobra na Zlatiboru je održan Međunarodni omladinski samit "Otvoreni svet" u organizaciji Fondacije "Zajedno za mlade - profesor doktor Danica Grujicic" Samitu su prisustvovale 2.743 mladih osoba iz 47 zemalja sveta. Organizovan je uz pokroviteljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nekih ministarstava i uz podršku tridesetak nevladinih organizacija.

Nikako nisam uspela da razumem o kakvom je skupu reč. Znam samo da je potrošeno jako mnogo para, da je dr Grujičić i tamo iznosila svoje planove o tome kako bi ona vodila Ministarstvo zdravlja i da je masovnom skupu mladih pokazala da nije samo vrhunski stručnjak u oblasti medicine, nego i da je vrlo vešta i u igranju užičkog kola.

Svoj prvi radni dan nova ministarka zdravlja je započela KZN na kojoj je otkrila da u najvećem porodilištu u Srbiji i na Balkanu čak 600 beba nije primilo BCG vakcinu nego samo fiziološki rastvor i da je za taj propust kriva samo jedna osoba i to - apotekarka!? Obećala je da će nadležni organi otkriti na kom nivou je nastao "propust" i da će onaj ko je kriv biti kažnjen. Takođe je obećala i da će se otkriti okolnosti pod kojima se desila strašna tragedija u bolnici Ćuprija, gde je, nakon kolonoskopije preminuo mladi čovek od 35 godina.

Ministarka je svoj mandat započela idejom o formiranju timova porodičnih lekara koji bi pokrivali određene kvartove. Timove bi činili: dva lekara opšte medicine, pedijatar i stomatolog. Ona je iznela svoje vizije u vezi sa tom idejom, a Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, kaže da podržava ministarku i da bi doktor trebalo da bude nešto kao sveštenik u parohiji.

Druga ili prva ideja je da se lekarima zabrani da rade i u privatnim i u državnim ustanovama. Radi se o borbi protiv korupcije, što je već godinama prazna floskula aktuelnih vlasti.

Već tim svojim prvim izjavama izazvala je revolt kod mnogih lekara, jer gotovo da nema lekara koji pored posla u državnoj ustanovi ne radi i u nekoj privatnoj. I ona sama je tek nedavno dala otkaz ustanovi u Republici Srpskoj gde je nekoliko godina radila privatno.

Ali je zato u narodu pokupila mnogo pohvalnih reakcija. Reakcije su veoma burne, ali se uglavnom svode na to da se visoka korupcija zapravo dešava u vrhovima državnih ustanova i da bi lekari prestali da rade i u privatnim ustanovama kada bi, kao u Rumuniji, imali platu od 3.000 evra. Inače, ta zabrana i nije u skladu sa zakonom.

Ako ozbiljno želi da se bavi korupcijom u zdravstvu, ministarka treba da krene od najvećih koruptivnih radnji kao što su: sumnjivi poslovi u vezi sa nabavkom neracionalno velikog broja izuzetno skupih respiratora na početku epidemije kovida, zatim pompezno najavljivanih ogromnih investicija, poput fabrike kineskih vakcina koje sigurno niko neće da kupi, ili izuzetno problematičnog posla u vezi sa izgradnjom garaže Univerzitetskog kliničkog centra, zatim sumnjivih tendera za nabavku 140 rendgen aparata... spisak je jako dugačak.

Ogroman problem je nedostatak zdravstvenih radnika, lekara mnogih specijalnosti kao i nedostatak školovanih, a ne prekvalifikovanih medicinskih sestara. Problem je odlazak velikog broja specijalista iz državnih bolnica u privatnu praksu ili u inostranstvo.

Poznato je da je ministarka najviše od svih želela ovu funkciju i da se za nju borila na sve načine. Znamo da je i vredna, energična i ambiciozna .

Želimo joj mnogo uspeha i sreće u novoj ministarskoj funkciji.

Ali je i držimo je za reč da neće dozvoliti da se incident sa 600 beba koje su, umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor, zataška, kako se inače u Srbiji redovno dešava. Obećala je i da će se otkriti propusti u radu bolnice i lekara u Ćupriji, gde je jedan mladi čovek od 35 godina preminuo nakon komplikacija kolonoskopije, kao i mnoge druge nerasvetljene afere koje je nasledila.

Takođe joj šaljemo poruku da se nadamo da će korigovati neke svoje stavove sa kojima se mnogi zdravstveni, naučni radnici, ali i građani ne slažu.

Podsećamo je da očekujemo da će, kao ministarka zdravlja da pokrene inicijativu za nabavku bivalentnih vakcina protiv kovid 19 i to onih protiv sojeva BA.4 i BA.5 koje se još od početka septembra daju u Evropi.

Nemamo iluziju da će zainteresovanost za ove vakcine biti suviše velika. Ali, nekoliko hiljada građana sa velikim nestrpljenjem i strepnjom da se ne zaraze, očekuju nove vakcine. Neki lekari i drugi građani koji su u mogućnosti, idu u Hrvatsku da tamo prime novu vakcinu. Zar nije normalnije, lakše, jeftinije da se kupe nove vakcine za Srbiju i da se bar neki ljudi spase bolesti i prevremene smrti. Iako se svi zvaničnici trude da minimiziraju značaj kovid 19, epidemija je i dalje prisutna, i dalje se svakodnevno otkriva oko 1.000 pozitivnih osoba, a broj pacijenata u kovid bolnicama i na respiratorima se već nekoliko meseci ne smanjuje značajno. Takođe ni broj preminulih sa kovidom ili od kovida.

Broj preminulih građana od kovid 19 i sa kovid 19 je jako veliki. Zvanično, preko 60.000 viška smrtnosti. Čitav jedan grad veličine, na primer, njenog rodnog Užica je nestao. Poslednjih oko tri godine, od početka epidemije, imali smo samo nekoliko dana bez smrtnih ishoda. Tačan broj preminulih je ostao nepoznat, zahvaljujući naporima vlasti da ostane nepoznat. O ovim problemima nova ministarka nikada nije govorila!?

S tim u vezi još jedna jako važna poruka za novu ministarku:

To što je ona dobar prijatelj sa najuticajnijim antivakserom u Srbiji dr Nestorovićem je njena privatna stvar. Ali, za zdravstvo u Srbiji bi bilo pogubno ako bi ministarka svoje prijatelje postavila za savetnike ili pomoćnike, zvanično ili nezvanično.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati