Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

27. 10. 2022. 06:53 0

Koliko košta dogrevanje na struju?

U iščekivanju početka grejne sezone, deo građana Srbije, prinuđen je da se dogreva na struju, što znači da će oktobarski računi za električnu energiju biti znatno uvećeni. Samo u Loznici, građani za struju duguju EPS-u oko 142 miliona dinara, a najveći pojedinačni dug u kategoriji malih kupaca je čak preko milion dinara.

Grejalice, klima uređaji, radijatori na struju, ili peći na drva, ko je šta imao, to je i upotrebio da premosti odlaganje grejne sezone. Iako su dani topli, jutra i noći su hladni, zbog čega su neki građani bili prinuđeni da dogrevaju stanove i domaćinstva.

- Uključujemo grejalice, šta ćemo, svako jutro, evo koliko sam pošao stalno je uključeno na uveče oko šest i ujutru kad ustajem jedno dva sata, sreća što je toplo, pa ugasimo tamo oko deset, jedanaest sati - kaže jedan Požarevljanin.
A sa druge strane ima i sugrađana koji se ne greju na struju: - Ne smem da uključim ništa, zato što ne mogu da izađem na kraj sa strujom, eto, to je cela istina što kažu, sedimo obučeni u kući u debelim čarapama, trenerkama, u prslucima -

Odlaganje grejne sezone velikom broju građana doneće novi trošak već idućeg meseca, kada na naplatu dođe oktobarski račun za struju. A bilo je i onih koji su izdatak imali i za kupovinu peći i klima.
- Povećana je potražnja peći na čvrsta goriva, klima uređaji, klasični smederevci, ljudi su malo u strahu zbog najavljenih restrikcija ili eventualnih poskupljenja derivata pa onda traže neku alternativu za predstojeću grejnu sezonu - kaže Igor Kostadinović, prodavac bele tehnike.

Prema poslednjim najavama, grejna sezona trebalo bi da počne 1. novembra, a u nekim gradovima govori se i o poskupljenju gasa. Da li se grejati na drva, struju, gas ili pelet, svako ima svoju računicu, a neki su, za svaki slučaj, nabavili i par vunenih čarapa i patofni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati