Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

26. 10. 2022. 06:50 3

Bacili 4 miliona evra za 3 godine: Skupo nas košta nezakonito smanjenje plata u "Putevima Srbije"

Javno preduzeće "Putevi Srbije" u poslednje tri godine izgubilo je u više od 70 postupaka pred novosadskim sudom koje su protiv jednog sektora vodili radnici, otkriva 021.rs.

U najviše slučajeva (63) reč je o isplati materijalne štete zbog povrede prava na jednaku zaradu za isti rad, odnosno isplati za smenski rad i rad za vreme praznika.

Sume koje se u presudama navode, a koje preduzeće mora da isplati radnicima, kreću se od 100.000 do više od 300.000 dinara po postupku.

Ovo se vidi iz 74 presude iz 2020, 2021. i 2022. godine koje je 021.rs dobio od novosadskog Osnovnog suda putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja.

Kako je za pomenuti portal potvrđeno iz "Puteva Srbije", svi postupci koje radnici vode protiv ovog preduzeća odnose se na Sektor za naplatu putarine. A kako se može videti na primeru suda u Novom Sadu, sve presude bile su u korist radnika.

Sve tužbe za naknadu materijalne štete liče jedna na drugu. Tako se u jednoj navodi da je poslodavac postupio suprotno Zakonu o radu, tako što je jednoj grupi zaposlenih na istim poslovima dao više prava u odnosu na druge. Ovim postupkom su, utvrdio je sudija, radnici pretrpeli štetu.

Da podsetimo, brojni radnici Sektora za naplatu putarine tužili su "Puteve Srbije", a izvršni direktor ovog Sektora, Milenko Caković pravdao se time da nereprezentativni sindikat širi dezinformacije.

Međutim, po broju postupaka, može se videti da nisu samo članovi Sindikata slobodnih putara nezadovoljni postupanjem poslodavca prema njima, budući da broj postupaka daleko premašuje broj članova Sindikata.

Iz samih "Puteva Srbije" za 021.rs su dostavili dokumentaciju po osnovu zahteva za pristup informaciji od javnog značaja u kojoj se navodi da se u ovom trenutku (do 6. oktobra) vodi 1.079 postupaka u kojima su tužioci zaposleni u preduzeću, te da su svi iz Sektora za naplatu putarine.

Samo u toku ove godine, "Putevi Srbije" isplatili su radnicima pomenutog sektora 110.984.766 dinara po osnovu tužbi. Ukupno, 2020, 2021. i 2022. radnicima je isplaćeno 477.776.617 dinara, odnosno više od četiri miliona evra. Ali to je samo deo potraživanja, jer su u mnogim postupcima angažovani i izvršitelji.

Željko Negovanović, radnik koji je otpušten zbog navodne povrede radne obaveze, za 021.rs kaže da nije član Sindikata slobodnih putara, ali da potvrđuje njihove navode.

- Zaposleni se nezakonitim obračunom zarade potkradaju od 2006. a to i dalje traje iako se sudski postupci vode od 2011. koliko mi se čini, radi se o milionskim iznosima u evrima. Jedan deo zaposlenih je uz veliku muku uspeo sudski da ostvari svoja prava, mnogi koji su zastrašeni ili su uz njihov sindikat nisu hteli da tuže u početku, kasnije su se i oni odvažili. Zaposleni nisu oštećeni samo za to što im nije isplaćeno od zarade, oni su unapred oštećeni za penzije koje će biti umanjene jer im poslodavac nije uplaćivao stvarni iznos zarade a samim tim i doprinose - objašnjava Negovanović.

Dodaje da je ovim naneta i ogromna šteta i državi iz čijeg se budžeta finansira preduzeće, a samim tim i građanima.

Podsetimo, izvršni direktor Sektora za naplatu putarine je, odgovarajući na pitanja 021.rs o brojnim spornim pitanjima koja je pokrenuo Sindikat, naveo da je reč o "malicioznim optužbama" i pokušaju oživljavanja "drumske mafije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati