Društvo i ekonomija

Dr Slavica Plavšić

07. 10. 2022. 06:00 17

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Da li će i kada u Srbiju stići nove bivalentne vakcine?

Već je poznato da u Srbiji i svetu interesovanje za koronu postoji samo kod onih koji imaju lični problem: bolest ili smrt od kovid-19 u porodici ili među prijateljima. SZO najavljuje mogući kraj pandemije, američki predsednik Bajden je samoinicijativno i neosnovano proglasio kraj epidemije u Americi. Nažalost, brojevi obolelih i preminulih i u svetu i u Srbiji demantuju ovakve navode i upozoravaju da borba sa koronom nije završena i da je jako važno da predstojeću kasnu jesen i zimu dočekamo što spremniji i sa što manje obolelih i preminulih osoba.

Od marta 2022. godine, kada je preporučena četvrta doza vakcine, pa do 1. septembra ovu vakcinu je u Srbiji primilo samo 85.000 građana Srbije, što je svega 1,5 odsto populacije.

Osobe koje su primile četvrtu dozu imaju znatno blaže kliničke slike, a najbolji primer za to je Izrael, koji je postigao visok stepen vakcinisanja četvrtom dozom i gde je znatno smanjen broj hospitalizovanih i preminulih. Nažalost, u našim kovid bolnicama uglavnom umiru stariji pacijenti koji imaju mnogo hroničnih bolest i koji nisu primili četvrtu dozu.

Dosadašnje monovalentne vakcine koje smo primali do sada bile su usmerene prema originalnom vuhanskom soju koronavirusa.

Sa pojavom veoma zaraznog omikron soja u novembru 2021. godine vodeće farmaceutske kompanije su odmah krenule sa ispitivanjem i proizvodnjom inovativnih vakcina koje bi bile efikasnije prema visoko mutagenom omikron soju koji je u velikoj meri zaobilazi i prirodno stečeni i vakcinalni imunitet. Najbrže i najefikasnije u tome su se pokazale kompanije Fajzer-Bajontek i Moderna koje su proizvele inovativne bivalentne vakcine. Ove vakcine u sebi sadrže originalni vuhanski soj koronavirusa, kao i sve dosadašnje, ali i omikron sojeve, i to najpre BA.1 i BA.2 a ubrzo zatim proizveli su i vakcine usmerene na sada dominantne sojeve BA.4 i BA.5. Ove nove, bivalentne vakcine, odobrile su i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i Evropska agencija za lekove (EMA).

Velika Britanija, koja je prva odobrila vakcinu protiv koronavirusa krajem 2020. godine, ove godine je, krajem avgusta takođe prva počela sa vakcinacijom novom, prilagođenom vakcinom sačinjenom od prvobitne i omikron varijante virusa tipa BA.1 i BA.2. a već krajem septembra su odobrene bivalentne vakcine usmerene ka sojevima BA.4 i BA.5.

Sve ove vakcine su preporucene samo kao booster, pojačivač za 3. ili 4. dozu. Znači za osobe koje su predhodno primile dve doze bilo koje monovalentne vakcine i/ ili jedan ili dva bustera takođe monovalentnih vakcina.

Za bazicnu imunizaciju, znači za one koji prvi put primaju vakcinu i dalje se savetuje originalna vakcina: Fajzer-Bajontek, Moderna ili Novavax (Astre vise nema). Takođe je u nekim zemljama na raspolaganju i mrtva vakcina firme Valneva.

Sva navedena regulatorna tela: FDA, EMA, MHRA (Britansko regulatorno telo za lekove), odobrile su nove vakcine isključivo kao buster-pojačivač.

I to Vakcinu kompanije Moderna za osobe 18+, a vakcinu kompanije Fajzer-Bajontek za osobe 12+ godina.

Vakcine modifikovane prema BA.1 i BA.2 (i BioNtech/Pfizer i Moderna) se vec daju, od početka septembra. Portugalija, koja ima najveći obuhvat vakcinacijom prvom i drugom dozom (oko 98% stanovništva), počela je organizovanu vakcinaciju novim vakcinama i vakcinama protiv gripa istog dana u dve različite ruke još 7. septembra. Počeli su od najstarijih građana, ka mlađim.

Vakcine sa modifikacijom prema BA.4 i BA.5 omikron soju, počele su da se primenjuju u mnogim evropskim zemljama krajem septembra.

Obe vakcine su razvijene da zaštite građane od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda izazvanih zaražavanjem omikron varijantama virusa SARS-CoV-2, koji izazivaju nešto manje opasne kliničke slike, ali su mnogo zaraznije od predhodnih sojeva. One su važne jer se pokazalo da neke podvarijante omikrona, posebno podvarijanta BA.5, uspešno zaobilaze imunitet stečen i prirodnim putem (zaražavanjem) i vakcinalnim.

Kome se sve vakcine preporučuju?

Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom saopštenju, izdale su preporuke o prioritetima za vakcinaciju novim bivalentnim vakcinama. To su: osobe starije od 60 godina i osobe sa povećanim rizikom od ozbiljnog oblika kovida-19, osobe obolele od dijabetesa, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, osobe koje primaju imunosupresivnu terapiju nakon transplantacije organa i slično. Ukoliko ovi pacijenti dobiju kovid, mogu da razviju težu kliničku sliku, a kod nekih bolest može da se završi i smrtnim ishodom. Prioriteti su i trudnice, zdravstveni radnici i osobe koje rade u bolnicama i zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, u domovima za stare...

Razmak između predhodnih vakcina i aplikacije bivalentnih je različito određen od države do države i kreće se u rasponu od 2-6 meseci.

Posebno je važna činjenica da na severnoj hemisferi počinje hladniji deo godine, a ljudi se vraćaju u zatvorene prostore - kancelarije i škole. Iako je omikron dovoljno zarazan da se širi i leti, još je mnogo veća opasnost od njegovog širenja u zatvorenom prostoru.

Najčešće prijavljeni neželjeni efekti nakon primanja bivalentnih vakcina su: bol, crvenilo i otok na mestu injekcije, umor, glavobolja, povišena temperatura bol u mišićima i zglobovima, jeza, otečeni limfni čvorovi u istoj ruci, mučnina, povraćanje i groznica. Znači, neželjeni efekti su slični onima prijavljenim nakon originalnih vakcina. Sve te reakcije su uobičajene i traju dan dva, a postvakcinalni imunitet počinje da se razvija nakon dve nedelje od prijema vakcine.

Nove bivalentne vakcine, dizajnirane prema sojevima omikron BA.4 i BA.5 se daju u većini evropskih država, a u regionu u Sloveniji i Hrvatskoj. U Srbiji mnogi čekaju da prime nove bivalentne vakcine, ali ih niko od nadležnih u zemlji ni ne pominje. Dr Kon i dr Zoran Bekić, koji je koordinator za vakcinaciju, i sada preporučuju ugroženim osobama da prime četvrtu dozu postojećih monovalentnih vakcina. I ove vakcine pružaju izvesnu zaštitu protiv omikron sojeva, ali neuporedivo manju nego nove bivalentne vakcine.

Zbog neizvesnosti da li će se i kada u Srbiji pojaviti nove bolje vakcine, neki građani putuju u Hrvatsku da bi vakcinu primili tamo.

Iako se svi ponašaju kao da korona više ne postoji i da za vakcine niko nije zainteresovan, postoji odgovoran broj građana koji nestrpljivo čekaju nove vakcine.

Zato postavljamo pitanje svim relevantnim ustanovama u Srbiji: Ministarstvu zdravlja, RFZO (Republički fond za zdravstveno osiguranje ), Nacionalnoj komisiji za imunizaciju, Institutu za javno zdravlje Batut, Alimsu - (Agenciji za lekove i medicinska sredstva), nepostojećem kriznom štabu, novoj-staroj premijerki i pre svega predsedniku Vučiću, koji na kraju ipak o svemu odlučuje, da li će i kada u Srbiju stići nove bivalentne vakcine protiv najzastupljenijeg soja virusa omikrona BA.4 i BA.5 ?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati