Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 10. 2022. 08:45 24

Počeo popis: Šta će vas pitati i kad dolaze?

Više od 14.000 popisivača sa laptopom u ruci i vidno istaknutom legitimacijom krenulo je u osam časova da obilazi domaćinstva širom Srbije u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji traje do 31. oktobra u 20 časova.

Popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”, pri čemu odgovore ispitanika po prvi put unose u elektronske upitnike.

Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači. Najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Ukoliko se dogodi da neko od popisivača bude sprečen da obavlja popis zbog bolesti ili nekog drugog razloga, posao će preuzeti rezervni popisivači. Takođe, ukoliko popisivač ranije završi svoj popisni krug moći će da preuzme i teritoriju koju je započeo kolega.

Ukoliko, možda, građani ne znaju odgovor na neko od popisnih pitanja, na primer kada su se doselili u mesto prebivališta, ostavljena je mogućnost da odgovor glasi „nepoznato“.

Novina na ovom popisu je i to da se muškarci prvi put izjašnjavaju o broju biološke dece, jer je pitanje o živorođenoj deci ranije postavljano samo ženama.

Svi podaci u popisu prikupljaće se prema stanju na dan 30. septembar 2022. u 24.00 sata, odnosno u ponoć između 30. septembra i 1. oktobra 2022, a taj trenutak u statistici se naziva „kritični momenat popisa“.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.

Podsetimo, popis je prvobitno bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog epidemije koronavirusa dva puta odlagan. Najpre za oktobar prošle godine, a zatim je doneta odluka da se sprovođenje popisa prolongira za još godinu dana. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati