Društvo i ekonomija

Dr Slavica Plavšić

30. 09. 2022. 06:00 7

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Vakcinacija i vakcine protiv sezonskog gripa

Republički fond za zdravstveno osiguranje( RFZO) je izdao saopštenje da je u Srbiju stiglo oko 400 000 doza vakcina protiv sezonskog gripa. I to 373.360 doza četvorovalente vakcine protiv gripa proizvodjača "Sanofi Paster" kao i 22.640 trovalentnih doza vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Distribucija te vakcine počinje ove nedelje i očekuje se da će je početkom oktobra biti u svim zavodima za javno zdravlje a zatim i u domovima zdravlja i u ambulantama. Programom obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države.

U tu grupu spadaju : trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od šest meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici, i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite. Sezonske vakcine protiv gripa se mogu naručiti i kupiti i u bolje snabdevenim apotekama.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19 ili sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u dve različite ruke. Institut za javno zdravlje Batut upozorava da bi ove godine grip mogao biti masovniji i mnogo jače izražen u odnosu na predhodne dve godine kada ga gotovo nije ni bilo, što se objašnjava pojačanom prevencijom i nošenjem maski. Broj zaraženih sezonskim gripom je drastično opao širom sveta tokom prošle dve sezone.
Do znatnog smanjenja broja obolelih i preminulih tokom predhodne dve godine najverovatnije su dovele preventivne mere za suzbijanje koronavirusa koje podrazumevaju pojačanu higijenu, dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, fizičku distancu i ograničenje kretanja Vakcina protiv gripa je po tipu inaktivisana vakcina, daje se decenijama i veoma je bezbedna. Postoji veliki broj različitih virusa gripa i oni mutiraju i menjaju se vrlo često. Zato je veoma važno znati koji su virusi dominantni u kojoj sezoni da bi se upotrebio upravo antigen tog virusa za modifikovanje vakcine. SZO ima 136 laboratorija širom sveta koje stalno prate viruse koji cirkulišu i vakcina protiv gripa se modifikuje dva puta godišnje.
Do sada se u Srbiji primala najčešće francuska, Pasterova vakcina – Vaxigrip i holandska vakcina – Influvac – koju proizvodi farmaceutska kompanija Abbott. Obe ove vakcine su četvorovalentne, što znači da sadrže po dva antigena A i B sezonskog virusa. U svetu se koriste vakcine četvorostuke zaštite koje već nekoliko godina značajno podižu otpornost na virus sezonskog gripa. Vakcine su veoma efikasne i bezbedne.

U Srbiji se od oktobra 2020 godine kao sezonska vakcina protiv gripa primenjuje vakcina TorVaxFlu, čiji je distributer Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vakcina TorVaxFlu je trovalentna i sadrži dva antigena virusa A i jedan antigen virusa B i preporučena je osobama od 18-65godina.

Šta je sezonski grip i koji su simptomi

Grip ili influenca je teško virusno oboljenje organa za disanje koje se pojavljuje sezonski a prenosi se kapljičnim putem. Ovu bolest izaziva virus gripa i od trenutka infekcije do pojave simptoma može proći od jednog do tri dana. Osobina virusa gripa je da se stalno po malo menja, a ostavlja imunitet ostavlja samo na tu vrstu virusa koji je bio izazvač bolesti.

Simptomi gripa su: bol u grlu, zapušen nos, suvi kašalj ili promuklost i uglavnom se ispoljavaju posle jednog ili dva dana. Zatim umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, mučnina, pospanost, dezorijentisanost i gubitak apetita. Oboleli mogu imati povišenu temperaturu i do 40 stepeni, posebno u prva tri dana od zaražavanja, a uobičajeno je da temperatura ostane povišena četiri do šest dana.Komplikacija koja se najčešće javlja je upala pluća, ali grip može dovesti i do srčane slabosti, aritmije i neuroloških tegoba. Do smrtnog ishoda može doći usled zahvaćenosti infekcijom celih pluća, ali su takvi slučajevi retki. Vakcina protiv sezonskog gripa je značajna sama po sebi, a još je značajnija sada u toku epidemije zbog očekivanog preklapanje sa korona virusom.

Dve epidemije se međusobno ne trpe, one pomeraju jedna drugu i malo je verovatno da će se neko u vreme epidemije koronavirusom istovremeno zaraziti i jednim i drugim virusom i da će istovremeno bolovati od obe ove infekcije, mada to nije isključeno. Reč je o istovremenoj zarazi koronavirusom i sezonskim gripom. Prošle godine su u Srbiji registrovani takvi slučajevi , a bolest koja se tom prilikom javlja nazvana je -flurona. Naziv je nastao kombinacijom reči korona i reči flu, što na engleskom jeziku znači grip (flu).
Prisustvo virusa korone dokazuje se testiranjem, a virus gripa potvrđuje virusološkim analizama. Mnogo je češća situacija da jedna virusna infekcija otvori put drugoj tako što oslabi imunitet organizma, pa se tako češće nego inače kod osobe koja je imala grip posle izvesnog vremena može javiti i korona. Simptomi obe bolesti su veoma slični , a sigurna razlika se postavlja jedino testiranjem. Pored kovid 19 i gripa postoje još i mnoge druge sezonske virusne infekcije praćenje sličnim simptomima koje su ovih dana izuzetno prisutne, naročito u dečjem uzrastu. Ali, koja god infekcija da se pojavi a koja je praćena povišenom temperaturom, pacijent mora najpre da prođe kroz kovid ambulantu, tj. da se testira da bi se najpre isključio kovid19.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati