Društvo i ekonomija

[ Izvor: bebac.com ]

20. 10. 2024. 13:04 1

Pojavile se zauške u vrtiću: Smeju li nevakcinisana deca u kolektiv?

U novosadskom vrtiću "Vilenjak" zabeležen je slučaj zauški kod jednog deteta.

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) za portal Bebac navodi da su preduzete mere kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije, kao i da vakcinisana deca bez simptoma infekcije redovno mogu dolaziti u vrtić.

Informacije o infekciji roditelji dece iz tog vrtića dobili su u utorak uz upozorenje da prate zdravstveno stanje svoje dece i da se u slučaju simptoma obrate pedijatru. Tek tri dana nakon informacije o pojavi zaušaka roditeljima je preporučeno da decu stariju od godinu dana odvedu na obaveznu vakcinaciju.

Na pitanje ko je ugrožen iz Instituta su naveli da su ugrožena deca koja nisu vakcinisana MMR vakcinom ili nisu preležala zauške. MMR vakcina štiti od zaušaka, malih boginja i rubeole. Institut je vrtiću "Vilenjak" naložio sprovođenje mera predostrožnosti kao što su vakcinacija, pojačana higijena, kao i praćenje i prijavu novih slučajeva.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti neophodno je da deca koja borave u predškolskim ustanovama budu vakcinisana MMR vakcinom koja se prema kalendaru vakcinacije daje deci nakon prvog rođendana.

- Vrtići bi morali se pridržavaju zakona. I kad bi još i sanitarna inspekcija i jedan deo pedijatara radili svoj posao ovakve stvari se ne bi događale. Čim dete uđu u drugu godinu života mora se vakcinisati MMR-om. To je preporuka epidemiologa, zakona i velikog broja pedijatara. Deca koja nisu vakcinisana, a ušla su u drugu godinu života, što pre treba da budu vakcinisana - rekla je epidemiološkinja Verica Ilić za portal Bebac i nagasila da nevakcinisanu deca treba skloniti iz kolektiva dok ne prođe epidemija.

U konkretnom slučaju pojave zaušaka u vrtiću "Vilenjak" vaspitači bi trebalo da se drže uobičajenog rada vaspitača, navodi Institut, kao što je trijaža prilikom prijema dece u kolektiv kako bi se smanjila mogućnost unošenja i daljeg širenja infekcije.

Institut dao preporuke za roditelje:

Češće obraćati pažnju na simptome poput povišene temperature, malaksalosti, glavobolje, gubitka apetita, bola i otoka u predelu jedne ili obe zaušne pljuvačne žlezde.

U slučaju navedenih simptoma dete ne treba dovoditi u vrtić, a roditelji bi morali da se jave pedijatru radi pregleda i daljih instrukcija. Simptomi na početku zaušaka su nespecifični, obično se javlja povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja i gubitak apetita.

Karakteristična klinička slika se javlja tek kasnije, a ispoljava se pojavom bola i otoka u predelu jedne ili obe zaušne pljuvačne žlezde, odnosno iza, ispred i ispod uva, otežano je otvaranje usta i žvakanje hrane. Otok se obično povlači posle nedelju dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati