Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

01. 09. 2022. 12:11 39

"Pitalo Ciganče majku": Skandal u lektiri za 3. razred

Pokret "Opre Roma" saopštio je da je obrazovni sistem Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici.

Naime, kako kažu, u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće "Klett" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u 2022. godini deca čitaju: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka".

- Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer je naziv Rom usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo "Ciganima"? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem - ocenjuje pokret.

Najavili su da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett".

U saopštenju se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu.

- Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije - upozorava pokret.

Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno pravdajući obespravljenost Roma.

- To odražava rasprostranjeno neznanje i neodgovornost prema rasizmu i njegovom istorijskom nasleđu. Često nastavnici u učionicama umanjuju ili previđaju rasizam protiv Roma, mnogi ga čak i podstiču. To povećava etničku distancu i stigmu što onemogućava ozdravljenje srpskog društva od istorije rasizma prema Romima - piše u saopštenju.

Naglašeno je da obrazovni sistem obučava buduće generacije i kao takav ima najvišu odgovornost da koristi antirasistički pedagoški pristup prema Romima.

- S tim u vezi, pokret "Opre Roma" će poslati pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett" zbog diskriminacije i zahtevati da se ovakav sadržaj ukloni iz školskih programa - navodi pokret.

Ministarstvo prosvete: Poštujemo sva prava na jezicima nacionalnih manjina

Iz Ministartsva prosvete rekli su za Telegraf.rs da njihova nadležnost nije odobravanje sadržaja lektira.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podstiče i neguje različitost, toleranciju i međusobno uvažavanje i poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina. Ministarstvo je stvorilo uslove i omogućilo da učenici, pripadnici nacionalnih manjina u obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji ostvaruju celokupno obrazovanje na osam jezika nacionalnih manjina. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne podstiče rasizam, niti pokazuje neodgovornost prema bilo kome, a posebno ne prema pripadnicima romske zajednice, kako to navodi Pokret Opra Roma - navode u odgovoru.

Što se, dodaju, tiče lektire za treći razred „Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće „Klet“ u kome se, prema ovoj organizaciji nalazi sporni sadržaj, Ministarstvo prosvete ističe da ne propisuje niti odobrava sadržaj lektira.

- Ministarstvo kao i do sada nastavlja sa primenom niza mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnovne škole bez dokumenata. Takođe, sprovodi mere afirmativne akcije upisa u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku i sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirano je Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja - naveli su iz Ministarstva, pa zaključili:

- Učenici romske nacionalnosti imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) , upravo ukazuje da mere Vlade Republike Srbije, koje primenjuje Ministarstvo je unapredilo obrazovanje romske populacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati