Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Beograd ]

21. 08. 2022. 06:53 1

Koliko podstanara košta krov nad glavom?

U periodu od sredine avgusta do sredine oktobra cene zakupa stanova su u porastu uglavnom zbog početka nastave na fakultetima, dolaska studenata iz unutrašnjosti i njihove potrebe da obezbede smeštaj.

Onaj ko može trebalo bi da sačeka zimske mesece kada su cene zakupa niže i to je vreme za iznajmljivanje stana, kaže za Radio Beogad Ervin Pašanović, generalni direktor agencije "Adventis Real Estate".

Na cenu zakupa stanova utiče tržište i realnost visine zakupa jedino se može posmatrati kroz broj izdatih stanova.

Pašanović objašnjava da se cena zakupa formira poređenjem sa istim ili sličnim ponudama, odnosno da na visinu zakupa utiče starost zgrade i njeno stanje, opremljenost stana, garažno mesto, infrastruktura okruženja - blizina obdaništa, škole, doma zdravlja, prodavnica i tržnih centara, saobraćajna povezanost, udaljenost od centra grada.

Konstatuje i da je cena kvadratnog metra stana u zakupu, u širem centru grada, između 8 i 10 evra. Izvan centra ona je manja, a na najpopularnijim lokacijama daleko veća.

Pašanović navodi da su na tržištu najdominantniji dvoiposobni stanovi površine između 60 i 65 kvadrata, da su najskuplji mali stanovi, da sa porastom kvadrature iznos zakupa opada. Minimalne cene zakupa garsonjera i studija su od 300 evra, dvosobnih stanova od 400, dvoiposobnih od 450.

Najtraženije garsonjere zbog manjih troškova

Garsonjere se najviše traže - lake su za održavanje, komunalni troškovi su manji.

Dolazak građana Ruske Federacije i Ukrajine u Srbiju samo psihološki utiče na povećanje cene iznajmljivanja stanova jer - kako Pašanović objašnjava - njihov broj u Beogradu nije toliko značajan da bi promenio kretanja na tržištu. Cene zakupa dignute su samo zbog očekivanja da građana Rusije i Ukrajine ima mnogo više nego što ih realno ima. Oni traže zakup na četiri do šest meseci, i uglavnom male stanove.

Pašanović savetuje i stanodavce i zakupodavce da kod advokata naprave, a kod notara overe, ugovore koji će štititi njihova prava i objasniti njihove obaveze. Pre svega jer je veliki problem iseliti zakupca koji redovno ne izmiruje obaveze. Pismeni ugovor se lakše nego usmeni dokazuje na sudu, posebno ukoliko je overen kod notara.

Pašanović ističe i da je prijavljivanje zakupca prevashodno u funkciji bolje zakonske zaštite i ističe da stanodavac zakupca sa adrese može odjaviti i bez njegovog prisustva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati