Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

18. 08. 2022. 06:49 3

Al Dahri zeleno svetlo za izgradnju fabrike stočne hrane

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda dao je saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je rađena za buduću fabriku stočne hrane arapske kompanije Al Dahre u Kovilovu. Izgradnja fabrike bi prema izdatom rešenju morala da počne nakasnije za dve godine.

Rešenjem se toj kompaniji nalaže da projekat izgradnje privredno-industrijskog kopleksa fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu, realizuje u skladu sa uslovima i merama zaštite životne sredine utvrđenim u toj studiji, piše Nova ekonomija.

Izgradnja ove fabrike najavljena je 2020. godine, kao najmoderniji poljoprivredni kompleks u ovom delu Evrope.

Izgradnja je predviđena u tri faze, a okviru kompleksa će se pored fabrike stočne hrane postupkom obrade deteline lucerke, graditi i farme, biogasne elektrane, kao i novi sistemi za navodnjavanje.

Ukupna investicija je vredna 173 miliona evra.

Al Dahra, kako je navedeno u rešenju, ima rok od dve godine od dobijanja rešenja da započne realizaciju projekta.

Kako je prenela Nova ekonomija, studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje privredno-industrijskog kompleksa fabrike za proizvodnju stočne hrane kompanije Al Dahra bila je na javnom uvidu u februaru ove godine.

Podsetimo, Vlada Abu Dabija je pre dve godine postala suvlasnik beogradskog proizvođača mleka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB).

Najpre je imovinu PKB-a kupila upravo kompanija Al Dahra 2018. godine, za 121 milion evra. Drugi suvlasnik je kompanija Baynunah Agriculture LLC.

Kako je tada pisao Vojvođansko istraživačko-analitički centar (VOICE) kompanija Grainveta Limited u vlasništvu Abu Dhabi Development Holding Company (100 odsto u vlasništvu Vlade Abu Dabija) postala je suvlasnik u Al Dahri.

Time je Vlada ove arapske države postala suvlasnik 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda, kao i stočnog fonda čija se vrednost u trenutku prodaje u oktobru 2018. procenjivala na 17 miliona evra.

Posredno, arapska država postaje i učesnik na tržištu mleka u Beogradu budući da učešće PKB u snabdevanju srpske prestonice više od 50 odsto.

PKB je najveće poljoprivredno društvo u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati