Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

10. 11. 2022. 06:48 4

Er Srbija, Beograd na vodi, Al Dahra... Svi "netransparentni" poslovi Emirata u Srbiji

Od dolaska na vlast Srpske napredne stranke i njenog sadašnjeg lidera Aleksandra Vučića 2012. godine, povezanost naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata stalna je tema u javnosti.

Obim međusobne saradnje kontinuirano raste, a uprkos brojnim najavljenim projektima koji nikad nisu zaživeli, poput Mubadaline fabrike čipova, Beograd na vodi, krediti i kupovina poljoprivrednog zemljišta od strane firmi iz Emirata ne posustaje, piše Danas i navodi sve poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji.

Er Srbija

Prvi posao između Srbije i UAE bio je prodaja 49 odsto akcija nekadašnje kompanije JAT firmi "Etihad". To je obeležilo 2013. godinu, i dugo zatim predstavljano je kao projekat od izuzetne važnosti za našu državu. U godinama koje su došle, posebno kada je izbila pandemija Covid-19, udeo UAE se sa 49 odsto akcija smanjio na 18 odsto. To je pravdano lošim poslovanjem firme usled nastale situacije sa kovidom.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Beograd na vodi

Projekat "Beograd na vodi", stambeno-poslovni kompleks na desnoj obali Save blizu centra Beograda, usred koga se uzdiže kula od 168 metara, najvidljiviji je i najkontroverzniji simbol ove saradnje.

Taj projekat obeležili su brojni incidenti. Rušenje u Hercegovačkoj ulici zbog kog građani i dalje protestuju a koje ni do danas nije rasvetljeno, do toga da je Srbija besplatno dala zemljište u svrhu izgradnje.

Al Rawefed, Al Dahra, Mubadala, Sinofarm…

Firme iz ove bogate zemlje koje posluju u Srbiji su, pored Etihada i Igl Hilsa, još i Al Rawefed koja se bavi gajenjem žita, Al Dahra koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane kao i Mubadala, firma koja je nameravala da se u Srbiji bavi proizvodnjom čipova.

Kako piše Danas, netransparentnost poslova koje firme iz UAE obavljaju u Srbiji i dalje su predmet pitanja kako novinara tako i građana.

Naime, u privatizaciji Luke Novi Sad, po istraživanju Insajdera, na tender se prijavila samo jedna firma, i to iz UAE, dok se 2016. godine javilo čak 12 firmi. Slično tome, kada je reč o privatizaciji PKB–a, samo se firma Al Dahra pojavila na tenderu i kupila je PKB za nešto više od 105 miliona evra, iako je procena vrednosti Poljoprivredne korporacije Beograda iznosila 104,5 miliona evra, što je samo deo ukupne vrednosti.

Tu je i Sinofarmova fabrika vakcina, u čijoj su izgradnji učestvovale Kina, UAE kao i Srbija, po najavama je trebalo da proizvodi 40 miliona doza godišnje koje bi se izvozile, ali je sudbina ovog projekta nepoznata.

Prema podacima iz jula 2022. godine Siniša Mali je izjavio da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara.

- Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 miliona evra, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 evra. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina - naveo je Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2021. u Dubaiju izjavio da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata, a prema podacima Narodne banke Srbije direktna ulaganja iz Emirata u Srbiju u 2021. godini iznosila su 11,8 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati