Društvo i ekonomija

Branko Miljuš

17. 08. 2022. 15:07 5

Ko je najmoćnija Srpkinja na svetu?

Fibi Novaković, koja se na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi na 88. mestu, dok je na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta, srpskog je porekla. Njeno bogatstvo se procenjuje na 290 miliona dolara. To što je na drugoj listi bolje pozicionirana nego na prvoj duguje tome što je posle uspešne obaveštajne karijere u CIA, stvorila još uspešniju karijeru u vojnoj industriji, pa je sada generalna direktorka “Dženeral Dajnamiksa”, jednog od glavnih snabdevača Pentagona. Najpoznatiji proizvodi kompanije “Dženeral Dajnamiks” su tenkovi “Abrams” i nuklearne podmornice klase “Virdžinija” i “Kolumbija”. Sve ovo je čini najmoćnijom Srpkinjom na svetu.

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa samo 50 dolara u džepu. Imao je 17 godina. On je kasnije postao vojni pilot, a glavni je “krivac” što se Fibi zaposlila u vladi i u odbrambenoj industriji.

- Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji - rekla je Fibi na tribini Ekonomskog kluba Vašingtona 2016. godine. Međutim, umesto da krene u vojsku očevim stopama, dospela je u CIA.
- Mislim da vojska nije bila za mene, jer nisam dobra u poštovanju pravila, a postoji dosta jasne strukture u vojsci zbog koje bih verovatno stradala, pa sam tražila druge načine da služim zemlji. A jedan od njih je bio CIA - rekla je ona na tribini Bostonskog koledža 2019. godine. Na pitanje o pretnjama sa kojima se Amerika u tom trenutku suočavala, ona je dala iznenađujući odgovor.

- Duboko sam zabrinuta zbog naše podeljenosti kao nacije. Demokratija zahteva zajedničke vrednosti, a ja ne vidim da mi imamo nacionalni narativ o našim zajedničkim vrednostima - poručila je ona studentima. Nije imenovala krivce za taj problem, ali je rekla da bi „bes i mržnja“ mogli imati duboko negativan uticaj na Sjedinjene Države. Podsetimo u to vreme je predsednik Donald Tramp bio na vlasti, a ove dve reči su često korišćene da opišu emocije njegovih pristalica u medijima.

- Dosta se brinem zbog korozivnih i kancerogenih efekata tog nivoa besa i mržnje. Ponekad je to čista mržnja, i ja mislim da je to zastrašujuće. Možete uništiti sebe mnogo brže nego što vas neprijatelj može uništiti. Velike imperije se obično ruše iznutra prema spolja - upozorila je Novakovićeva.
Fibi Novaković je na listi od 29 Amerikanaca kojima više nije dozvoljen ulaz u Rusiju. Ova odluka je došla nakon izjave ministarke odbrane Kanade koja je najavila da će njena zemlja isporučiti Ukrajini 39 oklopnih vozila, koje proizvodi ova kompanija. Na ovoj listi pored gospođe Novaković su potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken. Na listi su se takođe našli i Mark Zakerberg, kao i akademik i jedan od idejnih tvoraca američke politike u Ukrajini Robert Kegan. U prošlogodišnjoj izjavi za Volstrit Džurnal Fibi Novaković je izjavila kako je sve što njena kompanija proizvodi, od nuklearnih podmornica do oklopnih vozila, dizajnirano da “odvrati zlo” koje je, kako kaže, prisutno u svetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati