Društvo i ekonomija

S. M.

10. 08. 2022. 18:40 19

Čovek koji štrajkuje glađu za Direktno: OTIMAJU nam zemlju

Zlatibor Kračunović (47) iz borskog sela Slatina od jutros štrajkuje glađu ispred kineske kompanije „Ziđin mining doo“ koja je od skoro postala vlasnik njegovih 80 ari pod šumom. Kaže da je spreman da pokloni zemlju Srbiji za bolnicu, školu, ali neće pristati da je ona vlasništvo kineske privatne firme.

Kračunović je jedan od malobrojnih meštana okolnih sela koji nisu želeli da prodaju zemlju "Ziđinu", ali je Zakon o eksproprijaciji, koji je uveden, rezultirao time da država ima mogućnost da od svakog uzme imovinu i prenese je na drugo lice.

- Država je ovde posrednik u otimanju naše zemlje i ovo je realnost. Ja ne mogu da dozvolim da moja dedovina postane vlasništvo privatne, i to kineske firme. Zaprepašćen sam ovim što se dešava i ne mogu to da dozvolim - kaže za Direktno.rs Kračunović.

On dodaje da mnogi nisu shvatali i uzimali za ozbiljno priče da će se ovakve stvari dogoditi, ali da je sada svima jasno.

- Oni imaju podršku Vlade Republike Srbije i jači su od države. Upadaju ljudima u posede, a mi smo nemoćni da odbranimo ono što je naše. Ovde se vrši zločin i svi ćute. Vidite, po prostornom planu još osam hektara moje zemlje bi trebalo da padne u njihove ruke. Tada neću imati ništa. Neću da im je prodam sigurno i na kraju će mi je oduzeti, kao što su oduzeli ovih 80 ari. Ostaću bez ičega - dodaje Kračunović koji je otac troje dece.

Njemu je čudno kako je za manje od mesec dana završen ceo proces otimanja njegove zemlje. Tako mu je polovinom novembra prošle godine iznenada stiglo rešenje o eksproprijaciji, zatim kroz nedelju dana rešenje Ministarstva finansija da se dozvoljava oduzimanje nepokretnosti na zahtev kompanije "Ziđin mining doo" da bi se izgradio rudarski objekat, od njegove majke Rose Kračunović, a nakon deset dana i rešenje iz Katastra da se ta parcela prenosi u trajno vlasništvo kompanije.

- I tako je moja dedovina postala kinesko vlasništvo u sred Srbije. Nudio sam im da je uzmu pod zakup, ali nisu hteli, žele da sve bude njihovo vlasništvo 1/1 i to im država omogućava. Hajde da vlasništvo ostaje državi, to bih razumeo, ali ovako ne mogu da preživim da mi u mojoj rođenoj zemlji imovinu uzimaju strane privatne kompanije i to trajno - gotovo očajan objašnjava Kračunović.

Kako će dalje, ne zna, jer shvata da pravdu ni na sudu ne može da ostvari. Istovremeno ne može da gleda da se tako olako oduzima zemlja, ne samo njemu, već i drugima.

- Znam ljude koji su poklanjali svoje parcele "Ziđinu" samo da bi im uposlili dete. To je strašno i ja ne znam šta će se u budućnosti desiti, ali ovaj zločin je nezapamćen - iznosi surovost realnosti Kračunović.

Dodaje da će ostati u štrajku, po cenu svega, jer je to jedini vid borbe koji mu je preostao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati