Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: FOTO: depositphotos.com ]

10. 08. 2022. 10:49 0

Odlične kamate za dinarsku i deviznu štednju u Bankama

Jedna od tema koja u medijima i svakodnevnim razgovorima uvek ima svoje mesto vezana je upravo za bankarske poslove i aktuelne ponude i promene koje se dešavaju na tom tržištu. Ovo je posebno interesantna tema kod nas u poslednje vreme s obzirom da su se desile značajne promene, a samo jedna u nizu je ona koja se odnosi na promene kada je tržište banaka u pitanju.

Aktuelni rast cena u svim oblastima trgovine i poslovanja neće zaobići na bankarski sektor, a o tome svedoče i obaveštenja da je od 1. avgusta ove godine moguće da će klijenti nekih banaka morati da se prilagode novim cenama usluga. Još jedna od promena kada je ova tema u pitanju je svakako i odlična ponuda kamata na deviznu i dinarsku štednju u Bankama, koja je godinama unazad stagnirala.

 Počeci vezani za čuvanje novca u Bankama na našim prostorima

Iako je sam pojam čuvanja novca i blaga kroz vekove unazad poznat, a samo su se menjali načini i mehanizmi, svrha je ostala ista. Pozadina svake priče na ovu temu je obezbeđivanje finansijske sigurnosti.

O njenom značaju govori i široka ponuda Banaka koje aktuelno nude veoma povoljne kamate na deviznu i dinarsku štednju u odnosu na prethodne godine. Iako je ideja postojala odavno, prvi zvanični podaci u ovoj oblasti datiraju iz 1864. godine kada je osnovan prvi novčani fond u našoj zemlji i to Novosadska štedionica, a dve godine nakon što je osnovana Uprava fondova. Ali i činjenica da se kod nas i u svetu 31. oktobra obeležava Svetski dan štednje još od 1924. godine. A ubrzo nakon toga osnovan je i Međunarodni institut u iste svrhe.

Zanimljiv je podatak da je među građanima u periodu između dva svetska rada čuvanje novca kod građana podsticao ličnim primerima i kralj Aleksandar Karađorđević.

Da li je oročena štednja trenutno najbolji izbor?

I pored neizvesnosti koja je izazvana pandemijom, a onda i ostalim vrstama krize u svetu, u našoj zemlji prema dostupnim podacima Narodne banke Srbije od prošle godine, dinarska štednja beleži kontinuirani rast. To nam govorimo samo o poverenju koje građani i klijenti imaju u naš bankarski sistem.

Aktuelna ponuda ProCredit banke se ističe na tržištu u odnosu na ostale po odličnoj efikasnoj kamatnoj stopi (EKS) na oročenu štednju u devizama od 1,18% na 25 meseci, dok na 12 meseci oročavanja iznosi 1,06%. To bi značilo da za uloženih 50.000 evra oročenih na 25 meseci, nakon isteka tog perioda dobijate 51.239,69 evra.

Poređenja radi, u aktuelnoj ponudi Eurobank Direktne za period od 24 meseca EKS na oročavanje depozita u evrima iznosi 0,63%, dok za isti vremenski periodu u NLB Komercijalnoj banci EKS iznosi 0,13%.

Dakle, ako ste razmišljali o oročenoj štednji ovo je pravi trenutak da taj potez napravite i realizujete, kako bi ste bili zadovoljno profitom koji možete da na taj način da ostvarite.

Čuvanje novca u dinarima ili devizama – večita dilema

Iako je aktuelna ponuda kamata na oročavanje novca na određni period povoljna, dostupni podaci govore ipak u prilog dinarske štednje kada je naša zemlja u pitanju. Analaza ispaltivosti koju je uradila Narodna banka Srbije za period od decembra 2012. godine do decembra 2020. godine potvrdila je ovu činjenicu.

A kako navode na to su uticali: relativno više kamatne stope za čuvanje novca u dinarima, monetarna i finansijska stabilnost u dužem periodcu, blagovremeno dodnete monetarne i fiskalne mere radi ublažavanja efekata krize izazvane pandemijom, kao i povoljniji preski tretman u domaćoj valuti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati