Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 04. 2022. 13:50 2

Svetska banka o opadanju privrednog rasta u Srbiji

Prema upravo objavljenom Ekonomskom izveštaju Svetske banke, privredni rast u Srbiji u ovoj godini biće 3,2 odsto, a ne 4,5 procenata, kako je prognozirano u januaru, pre početka rata u Ukrajini. Najveću korekciju očekivane stope raste, u odnosu na januarsku projekciju Svetske banke, u regionu Zapadnog Balkana "pretrpela" je Crna Gora - za dva procentna poena - sa 5,6 na 3,6 odsto, pa Srbija - za 1,3 procentna poena - sa 4,5 odsto na 3,2 odsto.

Svetska banka je u aprilskom Ekonomskom izveštaju za Evropu i centralnu Aziju navela da će, u regionu Zapadnog Balkana stopa rasta opasti na 3,2 procenta u 2022. godini. Efekti rata u Ukrajini, kako se ocenjuje u izveštaju, na region Zapadnog Balkana prelivaju se uglavnom kroz kanal sirovina.

Prema projekciji, u regionu Zapadnog Balkana, rast BDP u Crnoj Gori biće 3,6 odsto, u Bosni i Hercegovini 2,9 odsto, Severnoj Makedoniji 2,7 odsto, na Kosovu 3,9 odsto, a u Albaniji 3,2 procenta. Najveći pad, u odnosu na prošlu projekciju Svetske banke s početka godine, beleži Crna Gora – sa 5,6 odsto na 3,6 procenata, prenosi N1.

- Iako je udeo ekonomske aktivnosti koji je direktno povezan sa Rusijom i Ukrajinom relativno mali za Zapadni Balkan u celini, nekoliko zemalja je i dalje osetljivo na šokove iz Rusije, uključujući Crnu Goru za 11 procenata njenih stranih direktnih investicija i Srbiju za pet procenata njenog izvoza i 5,4 procenata uvoza. Međutim, daleko akutniji rizici po Zapadni Balkan potiču od mogućih poremećaja u snabdevanju prirodnim gasom i naftom. Ovaj podregion 67 procenata svog prirodnog gasa uvozi iz Rusije, a Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija (preko bugarskog cevovoda) i Srbija u potpunosti zavise od Rusije za svoje snabdevanje prirodnim gasom - ukazuje Svetska banka.

U izveštaju se ističe da, slično kao i u slučaju centralne Evrope, indirektni efekti rusko-ukrajinskog konflikta predstavljaju značajan rizik za Zapadni Balkan, naročito ako konflikt pokrene usporavanje privrede u evro zoni.

- Zapadni Balkan se snažno oslanja na evro zonu kao destinaciju za 63 odsto svog izvoza, dok više od polovine stranih direktnih investicija i gotovo dve trećine svih doznaka koje stižu u ovaj podregion potiče iz evro zone - navodi se u izveštaju.

Invazija Rusije na Ukrajinu, navodi Svetska banka, pokrenula je katastrofalnu humanitarnu krizu i ugrozila stabilnost geopolitičkih odnosa.

- Očekuje se da će se privreda Ukrajine ove godine skoro prepoloviti, i pretrpeti projektovani pad od 45,1 odsto, dok je privreda Rusije već zapala u duboku recesiju i ekonomska aktivnost će prema projekcijama opasti za 11,2 odsto - navodi se u izveštaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati