Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

07. 08. 2022. 22:25 1

Udovičić: Mlađi i zdravi prebole koronu za tri dana

Početkom jula u kovid bolnici na Karaburmi je bilo sedmoro pacijenata, a danas 40. Svi imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku i starosti su od 40 do 90 godina. Komandant kovid bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić rekao je za RTS da svi oni imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti.

Udovičić je kazao da se trenutno tri pacijenta nalaze u jedinicama Intezivne nege, na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji i, kako kaže, imaju dosta pridruženih bolesti, a sada i tešku pneumoniju, te da su njihovi životi ugroženi i da je ishod neizvestan.

- Trenutno je hospitalizovano 40 pacijenata, to su sve teške pneumonije. Radi se o starijoj populaciji koja ima pridružene bolesti i koja pije dosta lekova. Oni su inače iscrpljeni i njima kovid samo doprinosi da moraju da se hospitalizuju. Imamo i nešto mlađih pacijenata i oni uglavnom dolaze iz drugih bolnica. To su nam dve najugroženije grupe prema kojima treba da vodimo računa, ističe Udovičić za RTS.

Što se tiče mlađe, srednje populacije, radno sposobnih, pa čak i starijih koji nemaju nikakve pridružene bolesti, dodaje on, oni ovo prebole za tri dana i mi za njih sada zaista ne moramo voditi toliko računa u tom smislu.

Ukazuje da je epidemiološka situacija zaista nepovoljna što se tiče brojeva, ali da je dobra vest to da je u poslednjih sedam dana na teritoriji grada Beograda zabeležen blagi pad hospitalizovanih pacijenata.

- To je najverovatnije zato što je leto, što je sve na otvorenom prostoru sa jedne strane. Sa druge strane je tako jer nam je dobar deo građana Beograda van grada i što većina građana Srbije koristi godišnje odmore van Srbije, objašnjava Udovičić.

Ukazuje da su zbog velikog broja novozaraženih slučajeva mnoge kovid ambulante ponovo aktivirane te da se, ukoliko dobijemo simptome kovida, prvo javimo tamo.

- Svi koji dobiju prve simptome bolesti, koji se ne osećaju dobro treba da idu u kovid ambulantu na takozvanu prvu trijažu, da se testiraju, da se vidi da li su oni zaista kovid pozitivni ili ne. Ukoliko jesu, a imaju blažu kliničku formu bolesti i ne zahtevaju hospitalizaciju, oni tu dobiju terapiju, vrate se kući uz savet da prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih u roku od tri, četiri dana stanje pogorša oni mogu da idu pravo na trijažu i hospitalizaciju u Batajnicu jer su već definisani kao kovid pacijenti, objašnjava Udovičić.

Vakcinacija je, dodaje on, i dalje ostaje preporuka.

- Rezultati međunarodnih studija su pokazali da je kod vakcinisanih ukoliko se zaraze manja smrtnost, prisutna je lakša forma bolesti, i post kovid mnogo lakši kod onih koji se vakcinišu, naveo je Udovičić.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati