Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

06. 08. 2022. 18:34 11

Ko je i kako reagovao na Vladetin govor

Ukoliko sumnjate u dubinu posrnuća našeg društva, ali i o tome da nije sve onako beznadežno kako izgleda, samo pogledajte kako je ko reagovao na govor i nastupe Vladete Jankovića u Narodnoj skupštini.

Pogledajte tu količinu ružnih reči koje su izlile pojedine uzdanice našeg društva, nacionalni pisci i intelektualne veličine, ali i tu otvorenu kalkulaciju, pojedinih političara, koji nas ubeđuju u svoju moralnu i ljudsku čistotu.

Zapitajte se nakon tog pogleda da li oni svi zajedno i pojedinačno stvarno ne razumeju šta je parlamentarizam, ili je nešto još gore u pitanju.

Da li su toliko zatupljeni da iskreno ne shvataju da je parlament upravo to mesto na kome neko svojim govorom, svojim nastupom, svojim rečima, može da dovede do neke promene i da izvrši uticaj na politiku, baš kao što je učinio i Vladeta Janković. Kako to, da kada besramno ruže Vladetu, toliko slepo zaboravljaju, šta su drugi radili u tom zakonodavnom domu i kako su se ponašali u bliskoj prošlosti i u traumatičnoj sadašnjosti.

Da li zanemaruju bele majice sa likom haškog osuđenika, izgrede, skaredne fotografije, kamenje, lupanja, udaranja i sva druga nedostojna ponašanja, kako bi jedan dostojanstveni govor, jedan pravi parlamentarni nastup, izložili ruglu zato što im je naloženo, ili samo zato što je to u trendu na Tviteru?

Ili je još nešto mnogo gore od zatupljenosti i odsustva i najmanjeg obzira prema tamo nekakvoj parlamentarnoj demokratiji u Srbiji, sve dok im je udobno i komforno. A to je, da svesno odbacuju svaki koncept ljudske slobode, jer sloboda pojedinca da kaže to što misli i oseća jeste suština postojanja Narodne skupštine.

Da li tim odbacivanjem potvrđuju da ovde slobodan čovek nema šta da traži, zna se ko može da utiče i da proizvodi politiku, a to nije tamo neki poslanik Vladeta, već onaj ko je iznad njega, vlastan i silan. Bedno je kada jedan mladi pravnik koji ima priliku da sebe izgradi kao nacionalnog lidera, objašnjava zašto on ne bi uradio to što i Vladeta, dakle zašto ne bi sebi uzeo pravo da nastupi kao slobodan čovek.

A bedno je i kada Vladetin govor, koji nosi i pečat autoriteta univerzitetskog profesora, označi kao zloupotrebu Skupštine mlada liderka zavetne stranke koja se klela u svoje poštovanje starina i plačući izletala iz TV studija kada je preminuo jedan drugi poštovani starac

Vladeta nije zato pokazao da u Srbiji nema demokratije - pa daće nama Vučić demokratiju ako nam je to problem, neki sociolozi ponavljaju da im fali vreme DOS-a, jer nema one gorostasne borbe između stranaka, na primer DHSS i G17 – nego da nema slobode, i da se još i pretvaramo da nam sloboda nije uopšte potrebna, jer nam ništa ni ne vredi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati