Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 08. 2022. 11:16 2

Struja za prosečno domaćinstvo poskupljuje više od 10 odsto

Od 1. septembra domaćinstvo koje troši 350 kilovat časova struje mesečno, što je granica za ulazak u plavu zonu, a sada ima mesečni račun 3.094,5 dinara, plaćaće 3.447,25 dinara i to je povećanje od oko 11,5 odsto!

U čemu je prevara? Agencija za energetiku dala je saglasnost na povećanje cene struje od 1. septembra, u proseku za 6,5% ali je već sutradan Vlada donela još jednu odluku koja je prošla manje-više nezapaženo jer su je mediji prikrili.

Naime, takozvana naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, onih koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, povećana je sa 0,437 dinara na 0,801 dinar po kilovat satu odnosno za oko 95%! Posledica enormnog povećanja cene ove naknade biće i to da će se i razlika između cene struje po višoj tarifi u odnosu na nižu smanjiti za oko 20%.

Godinama već u Srbiji niko ne može da protumači račun za električnu energiju, ni zaposleni u EPS-u ne mogu da se snađu u toj kalkulaciji koju ni Albert Ajnštajn ne bi mogao da isprati - koliko novca u računu se odnosi na potrošenu struju, koliko na takozvanu obračunsku snagu, koliko na razne naknada i poreze, pa kad se još doda i taksa za RTS...

Sve u svemu, računi će od 1. septembra za ogromnu većinu stanovništva porasti za više od 10% - to se ne naravno ne odnosi na one koji više veruju režimskim medijima nego sopstvenom novčaniku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati