Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija/Vijesti.me ]

02. 08. 2022. 06:00 4

EPS uvozi ugalj i iz Crne Gore

Rudnik uglja u Pljevljima do sada je isporučio oko 7.000 tona uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), pišu podgoričke Vijesti. Sa druge strane, taj rudnik Termoelektrani Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet hiljada tona.

Ugalj se EPS-u isporučuje na osnovu ugovora koji je potpisan krajem maja.

- Raspolažemo sa dovoljnim količinama i da ni u kojem slučaju, kao savesno i odgovorno rukovodstvo, nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog kupca - odgovorili su Vijestima iz Rudnika uglja na pitanje da li raspolažu dovoljnim količinama uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka i izvoz uglja EPS-u.

- Dnevna količina isporučenog uglja EPS-u zavisi od više faktora, kao što su utovar, gužve na graničnim prelazima, broj kamiona koji vrši transport. Mi smo prevezli oko 7.000 tona, dok će angažovanjem firme koja je izabrana na tenderu kapacitet i dinamika prevoza biti značajno uvećani - tvrde u Rudniku uglja.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, EPS ugalj uvozi i iz Republike Srpske, tačnije iz rudnika koji se nalazi u okolini Prijedora.

Iz RS na dnevnom nivou u Srbiju stiže 800 tona uglja (do kraja godine), a predstavnici Željeznice Republike Srpske koja prevozi taj energent, sredinom juna su izjavili kako su zadovoljni tim poslom.

Kako Vijesti podsećaju, ugalj iz Pljevalja prevozi firma Bedem Energy Solutions DOO Pančevo.

Ugalj iz RS i Crne Gore namenjen je Termoelektrani Morava koja se nalazi u Svilajncu.

Cena uglja iz Pljevalja, kako se navodi je 28,8 evra po toni, on se prevozi do Prijepolja gde se utovara na voz i prevozi dalje.

Cena pljevaljskog uglja koji se prodaje EPS-u, kako se navodi, nije ispod tržišne, već zavisi od njegove kalorijske vrednosti.

- Bazna cena za prosečni kvalitet uglja od 8.000 kJ/kg (kilo-džula po kilogramu) koji prodajemo EPS-u na osnovu Ugovora o prodaji mrko-lignitnog uglja iznosi 28,80 evra (bez PDV-a), dok je cena za Termoelektranu Pljevlja (TEP) za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg - 27 evra, dodaje se u odgovoru uprave pljevaljskog rudnika uglja.

Pored uglja, nakon niza havarija koje su se u pogonima EPS-a desile krajem prošle godine, to državno preduzeće uvozi i struju.

Struja će za stanovništvo u Srbiji od septembr abiti skuplja za oko 8,3 odsto, kada se saberu akcize i porez na dodatu vrednost (PDV).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati