Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 07. 2022. 14:25 16

Dok Pošta milione daje tabloidima, radnici na ivici gladi

Deo radnika Javnog preduzeća "Pošta Srbije" već dugo je nezadovoljan i platom i uslovima u kojima rade, a uprkos povremenim štrajkovima, promena nema. Za to vreme rukovodstvo tog državnog preduzeća na čelu sa v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem sklapa sponzorske ugovore sa medijima bliskim vlasti, fudbalskim klubom, pa čak i sa Er Srbijom.

Deo zaposlenih u Pošti Srbije u više navrata u proteklih godinu dana žalilo se na uslove u kojima rade. Kako su govorili iz sindikata "Sloga", ogromna većina radnika "radi na ivici gladi", u nehumanim uslovima i nema obezbeđena sredstva za rad, kao što je papir, toner, adekvatnu uniformu ili prevozno sredstvo. Zbog toga je deo radnika i obustavljao rad.

Sa druge strane, rukovodstvo Pošte je tvrdilo da su razlozi obustave bili delom politički, a delom radi "prikrivanja malverzacija članova tog sindikata protiv kojih se vodi i krivični postupak". Oni su za to vreme sklapali sponzorske ugovore.

Tako je od 1. januara od 31. marta ove godine Pošta je sklopila čak pet sponzorskih ugovora, čija je ukupna vrednost 21.987.000 dinara ili blizu 200.000 evra.
Najviše novca je izdvojeno za Fudbalski klub "Napredak" iz Kruševca - oko 14,2 miliona dinara. Kako piše u izveštaju o poslovanja Pošte za period od januara do kraja marta 2022, taj ugovor je delimično realizovan. Do aprila ove godine Napretku je isplaćeno oko 5,6 miliona dinara, dok će ostatak novca biti isplaćen do kraja 2022.

Po visini sponzorskog ugovora sledi Beogradski festival igre, na čijem čelu je Aja Jung. To udruženje je od Pošte dobilo tri miliona dinara.

Među onima koji su dobili novac od Pošte je i portal Objektiv, koji je na ime sponzorstva sa pomenutim javnim preduzećem prihodovalo 2,16 miliona dinara. Nije poznato kakav je interes rukovodstva te državne kompanije da taj medij blizak vlasti sponzoriše. Sponzorski ugovor sa Poštom sklopila je i Er Srbija, koja je prethodnih godina neretko dobijala ogromne sume novca iz državnog budžeta. Toj avio kompaniji uplaćeno je oko 1,6 miliona dinara.
Na spisku onih koji su dobili novac od Pošte je i Politika AD. Sudeći po podacima iz izveštaja, Politici je na račun leglo 1,08 miliona dinara.

Inače, nije poznato kakav je saldo Pošte Srbije bio na kraju prethodne godine, budući da finansijski izveštaj još nije objavljen. U izveštaju o poslovanju u koji je "Nova" imala uvid navodi se da je u periodu od januara do kraja marta to preduzeće uspelo da "ostvari poslovni dobitak". Sudeći po ranijim finansijkim izveštajima, Pošta je 2020. ostvarila dobit koja je dvostruko manja u odnosu na 2019.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati